Praktiskt Båtägande

Debatt: ”Vad är det med båtmän egentligen?”

Synen på kvinnornas förmågor och roll ombord måste förändras om fler ska bli intresserade och inspirerade av båtlivet. Där är det lång väg kvar att vandra, konstaterar Anna Mourou Lange.

Debatt: ”Vad är det med båtmän egentligen?”
Seglingsnätverket She Captains eskader i september 2017 bestod av 12 båtar och 47 kvinnor som seglade, inspirerades och partajade under en helg.

Det diskuteras och funderas vitt och brett om varför vi kvinnor generellt inte är mer aktiva i båtlivet. Varför står vi inte till rors vid tilläggning, meckar med båtarna, kan motorer, vårrustar båten, eller är ute på sjön utan våra män? Många båtklubbar och föreningar frågar mig vad de ska göra för att engagera och få in fler kvinnor i sjölivet. 

Vissa tycks tänka att vi rent genetiskt är ointresserade av fordon och enbart dras till rosafärgade objekt och spa-upplevelser. "Om vi gör båtar och sjökläder rosa och adderar en manikyr eller två, kanske kvinnorna kommer att komma springande." Jodå, jag kommer springande – för att kasta nagelfilen i huvudet på er.

Igår var jag och tittade på en segelbåt jag och min man överväger att köpa. Efter att i två månader sms:at med säljaren för att få fakta om båten och få till ett möte, packade jag äntligen in familjen i bilen och körde i en dryg timme för att se det som förhoppningsvis skulle bli vår nästa båt. Jag lyfte ombord barnen, då min man hade problem med ryggen, och var först framme och hälsade på säljaren, en man i 65-årsåldern. Sedan hände det där som händer hela tiden när jag ska prata båtrelaterade ämnen med en man: Jag blev osynlig. När jag ställde frågor svarade han till min man.

I vårt fall är det dessutom jag som är den inbitna seglaren och min man som börjat med detta sedan vi träffades. Det är jag som är kapten ombord och jag gör all research inför inköp, samt fattar de flesta av dessa beslut. Ingen har väl heller missat att det är kvinnan som fattar beslut om 85 procent av familjens större inköp? Jo, i båtvärlden har de tydligen det. De kan tydligen inte ens prata med mig om sådant som har med båtar att göra. Hur ska vi kvinnor någonsin tycka att det här är kul, om vi inte ens blir inkluderade i samtalen?

Anna Mourou Lange är en erfaren fritidsseglare med planer att segla jorden runt med sin man och sina två barn. Hon är grundare till She Captain, ett seglingsnätverk som vill få fler kvinnor att kasta loss och ta upp jakten på kommandot över båt och båtliv.

Inga rosa sjökläder i världen kommer att göra oss intresserade, om synen på vår förmåga och roll ombord inte förändras. Som båtsäljaren jag nämnde, som lite senare fortsatte med att säga: "Du vill väl kolla in köket ordentligt?" Kolla in köket? Nej, det är min man som lagar maten.

Vad är det med båtmän egentligen? När vi gjorde en stor eskader nyligen, med tolv båtar fyllda med helt kvinnliga besättningar, var jag med om saker jag aldrig upplever när jag seglar med min man. När vi ska lägga till i Sandhamn blir båt efter båt tvungen att stå ut med nedvärderande kommentarer som: "Skynda er  och hjälp tjejerna innan de rammar bryggan!" Eller som båtgrannen, som ställer sig upp och ilsket kommenterar och inspekterar, så att vi inte ska skada hans båt när vi lägger loss. När fyra män i en båt på andra sidan om hans gjorde detsamma satt han lugnt kvar och åt sin frukost.

Nä. Ska vi kvinnor på riktigt engagera oss och lockas in i sjölivet är det inte med manikyrer och rosa kläder. Prata motorer och dela bästa rubbing-tipsen med oss istället. Låt oss sedan få lägga till i fred, och dela med dig av din entusiasm kring någon smart båtlösning. Men gör det direkt till oss! Släpp fokus på männen, de är redan med på tåget. Få oss att gilla det här lika mycket som du gör.

Text: Anna Mourou Lange

Läs mer om seglingsnätverket She Captain här

Annas krönika slår huvudet på spiken.
Ja
39
42
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!