När färjan från Landskrona anländer blir det livligt i Bäckvikens hamn // Foto: Getty Images

Båtnytt

Resmål: Ven – sundets lilla pärla

Ön som är en enda stor utsiktsplats.

Text: Praktiskt Båtägande • 2020-03-05 Uppdaterad 2022-09-30

På Ventrafikens hemsida finns en avdelning för vanliga frågor och svar. En av frågorna där lyder: “Kan man betala med svenska pengar på Ven? Svar: Ja! Ven blev svenskt vid freden i Köpenhamn 1660.” Det är nog mest på skämt som denna fråga finns med, men med sitt läge mitt i Öresund är kanske svaret inte självklart för alla – speciellt om man ser till antalet danskflaggade båtar i hamnarna sommartid. Öresundsregionen är tätt befolkad och det finns många småbåtshamnar på båda sidor av sundet.

Ven är därför ett populärt mål för en helgsegling, men under sommaren är det ofta mer långväga gäster som seglar hit, där många stannar en längre tid.

Ven är ingen stor ö, bara tolv kilometer i omkrets, men här ryms inte bara tre hamnar med gästplatser utan det är även tätt mellan upplevelserna. Ven är inte helt bilfri, men under sommaren är det de gula cyklarna som härskar på vägarna. Även om utbudet är stort rekommenderas bokning under högsäsong. Fast det bästa vid segling i dessa trakter är att ha med sig egna cyklar ombord.

Resmål: Ven – sundets lilla pärla

Med sitt behändiga format är det inte svårt att uppleva Ven till fots. Skåneleden gör här en avstickare med utmärkt skyltning och bra stigar runt hela ön med informationstavlor på intressanta ställen. Vill man varken cykla eller gå finns Venbussen med reguljär trafik mellan Bäckviken och Kyrkbacken ungefär en gång i timmen. Öresund hör till världens mest trafikerade vatten, så vi måste se upp med tung yrkestrafik oavsett om vi kommer norrifrån eller söderifrån. Hamnarna och attraktionerna ligger tätt längs båda sidorna av Öresund så det blir till att prioritera, men Ven har sin självklara lyskraft, såvida det inte är storstadspuls du är ute efter.

De flesta väljer att gå till Kyrkbacken.

Det är den största hamnen med cirka 100 gästplatser och en ganska livlig hamnplan med restaurang, kafé, glasskiosk och rökeri. Norr om hamnen finns en fin sandstrand och ett stort grönområde där många seglare samlas på kvällen för grillning. Det är så båtlivet ser ut i framför allt Danmark – grillplatsen är en viktig samlingsplats på kvällen. Varför äta ensam gömd under sittbrunnskapellet? Tilläggning sker vid akterstolpar, eget ankare eller långsides. Vid lugnt väder går det att ankra söder om hamnen. 

Resmål: Ven – sundets lilla pärla

Runt Kyrkbacken blir Vens berömda backafall, de boendes uttryck för de dramatiska kustklinterna, extra tydliga. Begreppet har blivit känt genom Gabriel Jönssons dikt Vid vakten från 1917 – Flicka från Backafall, briggen Tre bröder … Här gnager havet ständigt på branterna så att det rasar lite då och då. I de blottade branterna häckar tusentals backsvalor som gräver sina bohål i branterna.

Uppe på höjden över Kyrkbackens hamn ligger Sankt Ibbs kyrka från 1200-talet.

Den högt placerade vitkalkade kyrkan har varit ett betydelsefullt sjömärke genom tiderna. Utsikten härifrån är vidunderlig. Ta gärna med dig kikaren och spana in färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör, Kronborgs slott och hela den danska kustlinjen ner till Köpenhamn. Eller vandra bland skeppare, bönder, fiskare och de dövstumma systrarna Bengtsson på den lummiga kyrkogården och fundera över livet så som det en gång var.

Resmål: Ven – sundets lilla pärla
Resmål: Ven – sundets lilla pärla

Siktar du istället mot Norreborgs hamn är det en helt annan upplevelse som väntar dig. Här råder det stora lugnet. Hamnen är mindre och det finns ingen kommers alls. De flesta gästplatserna har långsides förtöjning. Hamnen byggdes i slutet av 1800-talet för att skeppa ut det tegel som tillverkades i området. Tegelbruken låg tätt och det var stora mängder lera som grävdes fram ur branterna för att brännas till tegel. Runt 1900 var Ven Skånes största tegelproducent, där det mesta gick till export för utbyggnaden av Köpenhamn. Verksamheten lades ner 1948, då den inte längre var lönsam.

Längs stränderna mellan Norreborg och Hakens fyr finns mängder med vackert havsslipade tegelstenar kvar – en fin souvenir från Ven. Backafallen runt Norreborg är mer skogsbevuxna och ger ett betydligt lummigare intryck än resten av ön. Detta kan du se vid den korta promenaden upp till Backafallsbyn – en unik anläggning med hotell, restaurang och bar, där det sägs att det finns minst 500 olika sorters whisky att prova för den som har tid och råd. Kronan på verket är deras eget whiskydestilleri, Spirit of Hven, där det produceras dyra droppar helt gjorda på råvaror från ön. 

Resmål: Ven – sundets lilla pärla

Bäckviken är kontrasternas hamn. Här råder lugnet större delen av dygnet, men när färjan från Landskrona anländer blir det desto livligare. Ut väller förväntansfulla turister, pendlare eller lokala affärsidkare som varit på fastlandet, och alla som ska tillbaka väntar på att få komma ombord. När färjan lämnar är allt lugnt igen och de få som stannar kvar i Bäckviken kan ägna sig åt bad eller glass.

Tilläggningen sker här vid akterstolpar eller långsides.

Söder om hamnen, utanför badstranden, går det att ankra i bra sjölä vid vind från väst. Den stora cykeluthyrningen ligger 300 meter uppför backen. Missa inte en promenad eller cykeltur till Nämndemansgården, ett museum som ägs och drivs av Hvens hembygdsförening. Det är inte helt ovanligt att huvudorten på en ö ligger mitt på. Detta gäller även för Ven. Tuna by kan väl knappast kallas för tätort, utan är mer en samling hus. Här finns restaurang, kafé och den viktiga lanthandeln, som har öppet alla dagar i veckan under sommaren och som är ombud för både Apoteket och Systembolaget. 

Resmål: Ven – sundets lilla pärla

Av de knappt 400 bofasta på Ven är det en del som pendlar till jobb på fastlandet men många försöker att leva småskaligt på konsthantverk eller vad den bördiga jorden kan ge – och givetvis turism. Det goda mathantverket har satt sin tydliga prägel, så missa inte all mat och dryck som produceras lokalt på Ven och som serveras på många av öns restauranger och kaféer. Det vädermässigt gynnsamma läget gör att Ven kan stoltsera med Europas nordligaste odlingar av det proteinrika durumvetet, som framförallt blir till pasta i olika former, men även bröd och läckra bakverk.

Getost, rapsolja och glass är andra produkter som produceras lokalt på ön.

De kanske mest exotiska på Ven är alpackorna. Produkter av alpackaull säljs ovanför Bäckviken och du kan följa med på promenad med dem för att finna lugnet genom deras goda energi. Men stavningen då? Många företagare har valt att använda den gamla stavningen – Hven, och så skrivs det även på danska. Vid vår stavningsreform 1906, när hvem blev vem och hvit blev vit, blåste även bokstaven h bort från Ven. Men visst ser Hven mer attraktivt ut än Ven.

Texten är publicerad i Praktiskt Båtägande 2019/10

Text och foto: Jonas Arvidsson

Resmål: Ven – sundets lilla pärla

Resmålet Nassa Skärgård: En ny ö för varje dag

RESMÅL: Slät granit och turkosa vatten

Resmål: Mälaren

Resmål: Hitta till den underbara jungfrukusten


Text: Praktiskt Båtägande • 2020-03-05
BåtnyttResmål
Scroll to Top