Käringön är en mycket populär seglarhamn på västkusten. Sammanlagt finns plats för 125 gästbåtar // Foto: Martin Leisborn

Båtnytt

RESMÅL: Ön som ni inte får missa

En unik upplevelse på västkusten.

Text: Martin Leisborn • 2021-03-17 Uppdaterad 2022-09-30

De flesta svenskar har säkerligen hört talas om Käringön, och bland dem som faktiskt tagit sig dit brukar det vara en favorit, i alla fall om det är klassisk skärgårdsidyll som önskas. Vill man dessutom låta sig väl smaka på god mat är det ännu mer rätt. Med en trygg hamn och nära till fina bad kan det inte bli mycket bättre.

För min del, och jag är uppvuxen på västkusten med otaliga båtsemestrar från Koster till Gottskär varje år, tillhörde jag oväntat nog länge den grupp båtfarare som aldrig någonsin varit på denna välkända ö. Under barndomens semestrar gled vi av någon anledning bara förbi på säkert avstånd. Familjen föredrog naturhamnar, och så har mitt båtliv till stor del sett ut ända till idag. Faktum är att när jag för några år sedan frågade en arbetskompis om bra tips på destinationer på västkusten var det just Käringön han rekommenderade.

“Vad finns det där då?” frågade jag, som om jag aldrig hört talas om stället. “En superfin krog!” var hans entusiastiska svar. Därmed vad beslutet cementerat. Jag är ingen krogmänniska och seglar inte till Käringön. Dessutom lär allting vara dyrt där.

Men man ska aldrig säga aldrig, och en liten spirande nyfikenhet blommade slutligen ut.

Så i år var det dags att styra kosan till denna lilla ö. Jag ville veta varför alla andra vill dit.

 

 

RESMÅL: Ön som ni inte får missa
På sydsidan finns en fin naturhamn, men det gäller att ta det försiktigt och se upp för stenar under vattnet på väg in och ut // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Ön har fler små vikar och hamnar som denna, men det är enbart på nordsidan som det finns gästhamn // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Käringön var lotsstation i över 250 år, men upphörde som egen station 1960. Här, på västra sidan av ön finns den sista lotsutkiken bevarad // Foto: Martin Leisborn

Käringön är en relativt liten ö, belägen just väster om Orust, lite söder om Gullholmen och Härmanö. En liten bit utanför åt sydväst vakar den mäktiga angöringsfyren Måseskär. De som inte har egen båt kan ta färjan från Tuvesvik, men vi som har eget flytetyg har privilegiet att komma dit via den vackra inomskärsfarled som passerar just innanför ön. För dem som kommer norrifrån är det bara att svänga åt styrbord vid fyren Järnskär, istället för att följa farleden babord, och söderifrån går det bra att gira babord mot Käringön på samma ställe, eller att gena nordväst över fjorden från Kråksundsgap, vilket vi gjorde. Från öppna havet är det också lätt att hitta rätt, via leden mellan Måseskär och Bonden.

Det finns ett antal vikar som används som hamnar för mindre båtar, men bara en gästhamn och den åter- finns på nordsidan av ön. När du kommer fram ska nordpricken rundas och sedan är det bara att svänga in i hamnen, troligtvis till en av pontonbryggorna. Där finns de flesta gästplatserna, även om det också finns några i kilen mellan hamnpiren och holmen med den stora kvinnostatyn.

 

 

 

RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Att promenera runt ön tar cirka en timme och lederna mot badplatserna är markerade med skyltar och målade pilar på berget // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Hit men inte längre! En bit av öns sydsida är under vissa tider avsatt till nakenbad // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Ön som ni inte får missa
I hamnen tronar en stor gammal kvinna. Det är dock inte hon som gett namnet till ön, utan gestaltar de trägna kvinnor som arbetade hårt för att bygga kyrkan och få jord från fastlandet till ön // Foto: Martin Leisborn

Väl förtöjd är det bara att betala hamnavgift och börja njuta av semesteridyllen. Gästhamnavgiften för vår niometers Ballad var hela 400 kronor, och den var ännu högre för längre båtar. Det är med andra ord en av de dyrare gästhamnarna på västkusten. Å andra sidan ingår el, vatten, toa och dusch. Wifi finns normalt också, men för säsongen 2020 var det sönder och verkade, enligt hamnvärden, inte bli fixat förrän “senare”.

Vill man uppleva Käringön med egen båt utan att göra stora hål i plånboken finns även en fin naturhamn på södra sidan av ön. Ett smalt och krokigt inlopp leder där till en väl skyddad bassäng med plats för ett par eller tre båtar, varav en kan ligga långsides mot klippan.

Käringön är inte främst en plats att åka till för någon naturupplevelse. Det är mer bebyggelsen som lockar och ger atmosfär. Med det sagt betyder det inte att naturen inte är fin. Ön ligger i yttre havsbandet och luften är frisk och havet salt. Att ströva omkring på de slätslipade klipporna och stigarna med vita pilar målade på berget en fin dag är minst sagt behagligt. På västra sidan leder stigarna till den gamla lotsutkiken, en perfekt plats för att beskåda solnedgången och Måseskär fyr utanför. På södra sidan finns familjebadet med trampolin och klart fint vatten, och en liten bit därifrån nakenbadet, avskärmat från det allmänna. Ett barnbad finns också på denna sida av ön men det håller inte någon hög klass.

 

 

RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Petersons krog är en av fem populära sådana på Käringön och är en av orsakerna till att många seglar hit // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Trampolinbadet på sydsidan erbjuder klart och friskt vatten samt tång nära till hands för dem som vill uppleva gamla tiders spa // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Gunnar Arwidson är före detta sjöräddare och numera en av öns guider med mycket intressant att berätta om förr och nu // Foto: Martin Leisborn

Själva byn är, som sagt, det som troligtvis är det som attraherar mest av allt på Käringön. Husen ligger tätt med små smala och krokiga gränder som slingrar sig fram i det lilla fiskarsamhället. Här och var är det svårt att veta om det är en gata eller en stig som fortsätter in mellan några hus. På ön finns heller inga bilar, bara skottkärror och kanske någon cykel. En lokal transportfirma har en motordriven fyrhjuling och någons lilla elbil såg vi också passera, men förutom det är det nästan bara måsarnas ljud som hörs.

Och naturligtvis dunket från båtarnas motorer och färjan. Med tystnaden, gemytet och atmosfären som bildas har ön blivit en favorit för många turister, sommarhusägare och båtfarare – även några svenska kändisar har köpt hus här.

De flesta av hotellen och krogarna finns på holmen på ostsidan av hamnen, och vidare åt samma håll finns fler hotell och fina badmöjligheter.

När det begav sig var det kanske inte lika gemytligt som idag. Gunnar Arwidson är en av hembygdsföreningens guider, och han berättar om livet förr, när ön inte hade någon ordentlig hamn och livet var hårt.

– Ön var obebodd ganska länge, och det var inte förrän 1596 som de första fiskarfamiljerna slog sig ner. På 1600-, 1700- och 1800-talen gjorde sillperioderna platsen attraktiv för fiskeriverksamhet i större skala, och hamnpirar byggdes med sten som fraktades i småbåtar från fastlandet. Intressant nog var det flera Stockholmsföretag som kom att driva ruljangsen, vilket medförde att både företagarnas familjer och andra kom hit.

 

 

RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Simsons prästgård finns fortfarande kvar. På somrarna huserar här en restaurang // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Det finns många vackra blommor på Käringön, och på vissa håll flödar denna vackra vildkaprifol, Bohusläns land­skapsblomma. På kvällarna avger den en mycket behaglig doft // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Ön som ni inte får missa
Några av öns äldsta hus och sjöbodar finns kvar i den gamla delen av hamnen // Foto: Martin Leisborn

På 1800-talet öppnades ett pensionat och turismen var ett faktum, något som skulle bli viktigt när sillen efter hand tog slut. Turisterna hyrde in sig i fiskarhus men åt på pensionatet, och på dagarna seglade fiskar- gubbarna ut dem till Vallerö, en badö med fin sandstrand, grunt vatten och fint gräs att solbada på.

Mot slutet av 1800-talet tillkom den första spaanläggningen, vilken bestod av varma tångbad med en baderska som skrubbade gästerna. När besökarna var röda i skinnet fick de hoppa i havet – en fantastisk spabehandling, men den lär ha varit en skräckupplevelse för vissa.

Gunnar berättar vidare:

– 1905 skrev en läkare i Stockholm en artikel i DN med uppmaningen: “Kära stockholmare, när ni andats denna skitiga luften i elva månader, se till att åka till Käringön, för där är det frisk luft och friskt vatten.” Så turismen växte och är idag den stora näringen. Idag har vi fem krogar, två hotell, tre kaféer och tre vandrarhem här. Den fasta befolkningen är på runt 65 personer men på sommaren är det uppåt 2 000 som bor här, och det kommer cirka 1 000 varje dag med färjan, plus att vi har 125 gästbåtplatser. Så det är verkligen en turistö nuförtiden.

Fast fisket finns faktiskt också kvar, om än i mindre skala. Idag har Käringön två fiskebåtar och fyra fiskare. Kräftfisket har minskat men är fortfarande mycket populärt. På ön finns även minigolf, en boulebana, lekplats och en sjöräddningsstation som i år firar hundraårsjubileum. Stationen är en av de viktigare i Sverige med ett utbildningscentrum för sjöräddare från hela landet.

För mig var denna omtyckta ö en positiv överraskning. Atmosfären, omgivningarna, de trevliga öborna och fiskaffären får högsta betyg och gav definitivt mersmak. Krogarna frestade, men låg för mig prismässigt i överkant denna gång, det blir något att spara ihop till inför nästa besök.

Kommer jag tillbaka?

Självklart, både till Käringön och för att upptäcka dess omgivande öar.

 

 

RESMÅL: Ön som ni inte får missa
RESMÅL: Ön som ni inte får missa

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

RESMÅL: Kiel – porten till nya äventyr

RESMÅL: Strömstad

Resmål: Gullholmen

RESMÅL: Slät granit och turkosa vatten


Text: Martin Leisborn • 2021-03-17
BåtnyttResmål
Scroll to Top