Praktiskt Båtägande

Test: 6 bra navigationsappar för platta och mobil

Vi har satt sex olika navigationsappar på prov för att se om de håller vad de lovar.

Test: 6 bra navigationsappar för platta och mobil
Praktiskt Båtägande har lagt sex navigationsappar under luppen och utsett en vinnare. Foto: iStock

En surfplatta är liten och smidig och kostar kanske en femtedel av vad en riktig plotter kostar. Självklart kan det kännas frestande att använda den att navigera med. Det ligger också nära till hands att ha ett separat navigationsprogram i sin smarta mobil som extra säkerhet.

Gå direkt till testerna

Navigationsprogrammen är i regel gratis att ladda ned. Det är när de fylls med innehåll, läs sjökort och andra tjänster genom så kallat köp i app, som det börjar kosta pengar. Här blir det High Chaparral över alltihopa med en marknad, och hantering, som rör sig i konsumentköplagens utmarker.

Det är mer regel än undantag att det inte framgår exakt vilket innehåll som man betalar för. I några fall hamnade vi dessutom i något slag av prenumeration som förnyas om vi inte säger upp avtalet. Det kan vara en godtagbar konstruktion så länge vi informeras om det i god tid innan den går ut.  Värsta blåsningen var en app som hette Marine Navigator, där vi betalade 85 kronor men sedan inte lyckades ladda ner några kort. 

I några av apparna i vårt test går det att köpa valda avsnitt, medan det i andra dock endast är möjligt att köpa hela paket. Till exempel har Inavx en tokskärning mitt i ostkusten, vilket gör det omöjligt att segla Stockholm– Västervik på samma inköp. Eniro finns bara över Sverige medan Seapilot säljer sjökort land för land. Här utmärker sig Garmin genom att sälja ett helt paket över norra Europa för 1 295 kronor. Att välja en mindre del låter sig inte göras.

Men när vi väl tragglat oss igenom detta pristräsk, går det att navigera efter apparna då? Jajamensan, alla fungerar riktigt bra. En viktig fråga är var navigationsappen främst är tänkt att användas. Inomskärs i Sverige är Eniro ett solklart val tack vare sin enkelhet och sitt ringa pris. För dem som planerar längre färder är Navionics eller Isailor ett bättre val. Inte minst gäller det att fundera över hur lätt det är att ladda ner nya kort och vad de kostar. 

Automatic Identification System, AIS, finns som tillval till ett par av de testade apparna. I en surfplatta eller smart telefon har systemet dock vissa begränsningar. Dels krävs internetuppkoppling för att det ska fungera, dels har AIS-signalen tagit omvägen via en server, vilket gör att informationen visas med viss fördröjning. Dessutom saknas många av de funktioner som en AIS kopplad till en riktig plotter har. Till exempel möjlighet att se närmaste passageavstånd och att kunna lägga ut en zon där larmet går om ett AIS-mål kommer innanför den.  

Surfplattan känns säker att navigera efter, men bara så länge inte kontakten med satelliterna bryts. Endast några få av de testade programmen varnar för när informationen inte längre tas emot. På en riktig plotter går det alltid att kontrollera hur många satelliter som tas emot och sedan själv göra bedömningen om det räcker för säker navigation. Plattorna har antingen kontakt eller inte alls. Lite ouppmärksamhet och tappad satellitkontakt i 30 knop kan i värsta fall leda till katastrof. Hastighet verkar för övrigt inte vara en exakt vetenskap – det kunde skilja flera knop mellan de olika apparna fast de testades parallellt.

Efter vårt test kan vi konstatera att navigationsappar främst är ett kul komplement jämfört med riktiga navigatorer. Komplement därför att de flesta surfplattor är känsliga för väta och värme. Men för många fungerar de säkert som primärt navigationshjälpmedel, och då är det extra viktigt att ha en backup i form av papperssjökort eller ytterligare något elektroniskt hjälpmedel. Till skillnad från en plotter går det heller inte att länka ihop med övriga instrument för till exempel vind eller en radar. En del brister kan också noteras. Till exempel måste segelfri höjd för broar och kraftledningar givetvis vara med. Sådan information saknas i flera appar eller ligger många knapptryckningar bort. Riktigt dåligt!

Så innan köpet, undersök om det går att få en gratis provperiod, att din surfplatta klarar systemkraven för programmet, och vad som verkligen ingår vid köp av sjökortsprogram.

Huvudtipset efter vårt test är att ladda ner en provprenumeration av Navionics. Till ett bra pris får du då uppdaterade sjökort och data från Hydrographica. Vill du absolut ha en enkel AIS så ladda ner gratisappen "Eniro på sjön". En mer avancerad AIS kan bara fås genom att koppla in en extern AIS-modul, men då blir det hela genast lite dyrare. Och glöm inte att alla program säger att de inte egentligen är avsedda som enda navigationshjälpmedel ombord.