Praktiskt Båtägande

Test: Kul badleksaker att dra efter båten

Ringar, bananer, plattor, tuber och soffor. De har en uppgift – att locka fram barnasinnet i oss. Vi lånar en vattenskoter och låter vår testpatrull leka loss med några av sommarens busiga prylar.

Test: Kul badleksaker att dra efter båten
Ringar, bananer, plattor, tuber och soffor. De har en uppgift – att locka fram barnasinnet i oss. Samtliga bilder: Max Carlgren

 Marina badleksaker säljs som aldrig förr och vattnen i våra skärgårdsvikar ligger sällan vare sig tomma eller tysta när sommarlovet väl gjort entré. Att se barn – och för den delen även vuxna med bussinnet i behåll – bli dragna bakom en båt i full fart är lika självklart, som de där lyckogenererande smultronen vid vägkanten. 

Vi samlade ihop några av marknadens alla åkplattformar och tog ut en Ockelbo B18 samt en vattenskoter för att testa några av de varianter som idag står till buds. Till vår hjälp tog vi bröderna Erik, 12 år, och Ture, 8 år. De är båda vana vid såväl båtar som att åka ring. Men att glida runt i en stor soffa bakom en skoter var något helt nytt även för dem. Framför allt i en soffa som mest fick dem att känna sig som två studsiga popcorn på busäventyr. Vi valde att dra dem bakom en Sea-Doo RXT-X. Fördelen med att dra barnen efter vattenskotern är att skotern bjuder på enklare hantering och inger en känsla av närhet, det vill säga nära både vattnet och åkarna, samt att skotern går tyst och ofta är smidigare att manövrera än en båt. 

Generellt kan sägas att du får vad du betalar för. Att lägga några extra hundralappar för att få en badleksak av högre kvalitet, det vill säga tillverkad i slitstarkt material med riktiga ventiler och rejält gjorda handtag och infästningar för draglinan, är värt varje satsad krona. Vi har tidigare testat billigare varianter av ringar och tyvärr tenderar många av dem att gå sönder efter en säsong. Att satsa på en bra pump är klokt, samt ett reparations-kit och så klart bekväma flytvästar. 

– Alla tre åkprylarna var svåra för oss att komma upp i när vi hade ramlat ur. Det är dumt. Vi fick klättra upp på vattenskotern och sedan hoppa till de olika lekgrejerna. Men det var superkul hur som helst. Jag gillar att man kan åka efter en skoter. Det luktar mindre och låter mind-re och känns tryggare, summerar Erik efter att ha rasat fram över vattnet en hel dag.

Nästa sida: Så här tyckte testpatrullen