Fråga experten Joakim Hermansson om segling

Har du frågor om segling? Fråga Joakim Hermansson, tidigare chefredaktör för tidningen Segling. Han har bland annat utsetts till Årets havskappseglare av Seglarförbundet. Här svarar han på dina frågor om familje- och kappsegling, nya båtmodeller, high tech-material och tekniska lösningar.

Ålder: Född 1967 
Bor: Kullavik i norra Halland 
Familj: Gift med Emma (som bland annat seglat över Atlanten), fyra barn: “Min fru är också seglingsexpert, jag anställde henne som formgivare på tidningen Segling där jag var chefredaktör och efter ett tag så blev vi ett par.” 
Själv båtägare till: Diva 35.2, Monark 540, ILCA 7 (Laser) och en gummijolle med utombordare.
Bakgrund: Var chefredaktör för tidningen Segling 2004-2012. Korad till Årets havskappseglare med Team Teknova, 2010 och 2013. Vunnit Tjörn Runt, Faerderseilasen, Mumm Stelton Cup m fl med Team Teknova. Juryledamot i European Yacht of the Year sedan 2010. Fartygsbefäl VIII. ISAF Personal Safety Survival Course. HSF-utbildning (Handhavande snabba fartyg). Svenska Seglarförbundets Seglingsgymnasium 1983-86. Licensierad förhandlingsdomare i kappsegling. Har jobbat med PR i ett America’s Cup-syndikat (SACC) och för ett Whitbread Round the World Race-projekt (The Card).

Vad har du för båtbakgrund?
– Jag har seglat, både familjeseglat och kappseglat, sen jag var barn, och har gått på Svenska Seglarförbundets seglingsgymnasium i Ängelholm. Jag fick min första optimistjolle när jag var sex år eller nåt sånt. Jag var den som började segla i familjen, varken föräldrar eller mina syskon seglar. Men vi bodde så till att det blev naturligt för mig att börja, vi hade segelklubben SS Viken/Ägir nära. Från början var jag rädd för segling, jag tyckte det var otäckt när det lutade, men det gick över när jag gick i femte eller sjätte klass.

Varifrån kommer din båtkunskap? 
– Jag har hållit på med båtar större delen av livet och haft många tillfällen att se olika aspekter av seglingen. Fortfarande kappseglar jag regelbundet utöver den vanliga familjeseglingen.

På en skala 1–10, hur mycket av en båtnörd är du?
– Jag försöker hinna annat också – åker till exempel skidor både på längden och utför. Men visst är jag en båtnörd. En sjua kanske?

Ditt båtmotto?
– Med familjen så är det att koppla av, njuta och ha det så skönt som man bara kan ha det på sjön. På kappseglingen är det att kämpa och göra sitt yttersta för att vinna, men ha riktigt kul under tiden.

Drömbåten?
– Även en mindre båt som inte är så dyr kan man uppfylla drömmar med, och jag har egentligen flera drömbåtar för olika situationer. Om jag måste välja ut en drömbåt för familjesegling så tycker jag att Hallberg-Rassy 64 är en fantastiskt fin och välbyggd båt, som jag säkerligen aldrig kommer att äga. Ska jag kappsegla drömmer jag hellre om något häftigt oneoff-bygge i kolfiber.

Bästa båtminnet?
– På kappseglingsbanan är det med Team Teknova, exempelvis i Mumm Stelton Cup där vi susade fram i nästan 20 knop med spinnaker på Öresund. Annars är det somrarnas alla soldränkta dagar med familjen ute på sjön, därifrån har jag hur många goa minnen som helst… Eller när jag seglade ensam i mörka november med min Diva 35 från Värmdö hem till Kullavik. Det var riktigt annorlunda och fantastiskt härligt.

Värsta båtminnet då?
– Det var när jag tillsammans med övriga i kappseglingsbesättningen Team Teknova seglade Skagen Race för några år sen, från Oslofjorden ner till Lysekil och över till Skagen. Precis när vi rundat vid Lysekil så kom det hård västlig kuling som ökade till storm och två timmar innan vi kom fram till Skagen fick vi ta ner storseglet. Jag blev väldigt sjösjuk de sista två timmarna och stod ner på alla fyra och spydde ända in till Skagen.

Det jobbigaste som kan hända på sjön?
– Det värsta ute på sjön som kan hända är om nån blir skadad eller faller överbord. Om båten går sönder är egentligen strunt samma. Om det händer något allvarligt ska man alltid larma innan man sätter igång och försöker åtgärda det själv. Och så ska man försöka hålla huvudet kallt.

Det första att kolla på sin båt inför sommaren?
– Det är alltid bra att lämna in sina segel till segelmakaren så att han ser över seglen. Om man inte gjorde det redan i höstas.

Scroll to Top