ArtiklarTre havsseglare med olika kynne
För att orientera om båtar i en prisklass där konkurrensen hårdnar alltmer, 30.000 - 40.000 presenterar Båtnytt tre havseeglare med olika egenskaper. Feminin och Westerly 25 har en säsong på nacken, medan Cowal är helt ny.
Motor 67
1967-års motormodeller börjar nu officiellt presenteras.
Finmar Sea Cabin
Denna Finmarbåt har genomgått en hel del förbättringar sedan den första gången presenterades på marknaden.
Alicraft från Norge
Från Odd Simonsens varv i Arnedal i Norge kommer denna stora Ali-Craft eller Norlight V 25.5 fot. Gösta Berg presenterade den på årets Allt för Sjön, och den något ovanliga synen av en glasfiberbåt med V-botten bland Storö- och Solöserierna är kanske en satsning av Gösta Berg i den alltmer hårdnande konkurrensen på båtsidan.
Avant 500 – pangnyheten
Den extrema sportbåten Avant 500 från Monark Crescent var pangnyheten på Allt För Sjön.
Gullringen Cabin
Gullringen Träförädling i Småland satsar på en rationell tillverkning av sina plywoodbåtar. Firman har tydligen haft vissa svårigheter med försäljningen.
Propelleraxel "ute" Oljedrift "inne"
BMW inne, Perkins ute.
F 12 Fajak, snabb och säker
Frisk byig vind på Nämdöfjärden gav oss tillfälle att ganska ordentligt känna på F 12 Fajak, en liten kölbåt som trots sina små dimensioner förenar en överraskande rymlighet inombords med goda fartegenskaper och en respektingivande säkerhet. Det var en bekantskap väl värd att göra.
Bohus-snipa, Fjordling 17
En ständigt aktuell fråga: vilken båttyp är sjövärdigast? Vi har provat två helt skilda båttyper - en Bohus-snipa av trä och en Fjordling 17, fiberglasbåt med djup v-botten. - i havssjö med vindstyrkor på mer än 15 meter per sekund! Resultatet av denna jämförelse intresserar oss alla.
Draco 2700 Sterling
Dracos nya 20-fotare är en snabb och bränslesnål kabin/daycruiser med en stor och bekväm sittbrunn, och ett styvmoderligt behandlad försalong och en förarplats som är ett offer för formgivarens penna. Kvaliteten är som alltid när det gäller Draco mycket god.
Arden 4, skotskt enkel men robust
Arden 4 testade vi genom att i årets Gotland Runt gasta ombord i Robert L Lobells Fiona, som seglade i klass V och belade andraplatsen där. Ett omväxlande väder gav rika tillfällen att lära känna båten. Betyget blir att båten som sådan är styv, välseglande och mycket värdig, rymlig och välinredd, men att det brister åtskilligt i fråga om utrustningsdetaljer och finish; särskilt inombords är de dåliga.
Contest, Holländare i toppklass
Holländarna har fått gott namn om sig när det gäller segelbåtar av fiberglasarmerad plast.
BB-17, billig norrman
Storasyster till den på sina håll mycket spridda och populära lilla norska BB-11 är BB-17, en kraftigare, ruffad båt med större segelyta och betydligt bättre seglingsegenskaper.
Båtnytt testar: Carita från Åbo båtvarf
I stort sett bygger Åbo Båtvarf ganska traditionella båtar, men Carita får väl betecknas som en lite modernare särling i varvets båtproduktion.
Bosun, brittisk i varje tum
Segeljollen Bosun, konstruerad av självaste Ian Proctor, är den brittiska flottans nya svävnings- och reaktionsbåt, utvald bland många medtävlare. Brittisk i varje tum, av hög kvalitet i såväl bygge som utrustning, väl genomtänkt i alla detaljer, stabil och något tung, men en i sitt slag mycket god seglare. Ingen racingjolle just, men desto säkrare.
Botten opp för 10 roddbåtar
Det finns ingenting som heter bara en "roddbåt". Roddbåten är en viktig båt. Är den som den ska vara är den toppen, är den inte det är den livsfarlig. Den är vanligast av alla båtar och sätts ofta i händerna på ungt folk och folk utan sjövana, ofta används den för ändamål och i vatten som den inte är avsedd för.
Finmar Cabin, liten god sjöbåt
Finmar & Pemar i Åbo i Finland har både glasfiber- och träbåtar i sitt program. Finmar Cabin är en av de minsta kabinbåtarna på den svenska marknaden i dag och finns både i snurre och utombordsversion.
CUB 17, snabb, sjövärdig sportkabin
Umeå Skidfabrik har beslutat bli båtbyggare och byggsatstillverkare av storformat. Tidigare tillverkade man ett par mindre båtbyggsatser mest för att ha full sysselsättning året om på skidfabriken. Men nu satsar man på två nya, moderna båtar - Cub 15 och Cub 17, som verkar ha goda möjligheter att gå hem.
CUB 15, prisbomb från Umeå
Umeå Nya Skidfabrik började, som framgår av namnet, att tillverka skidor. Men eftersom detta arbete var så typiskt säsongsbetonat, började man för en del år sedan att tillverka båtbyggsatser för att ha full sysselsättning året om.
Fjordling 17, mjuk men känslig för belastning
Man kan inte få allt här i världen. Fjordling 17 är en av de trevligaste båtar vi kört, den har djupt V och påfallande mjuk gång i nästan all slags sjö och den är vettigt planerad inombords. Men även solen har sina fläckar.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida