ArtiklarAL 30, ny svensk kryssare
AL 30 heter en ny konkurrent om köparna till större motorkryssare. En aluminiumbåt med moderna skrovformer, byggd av kunniga metall- och träarbetare med en välkänd båtkonstruktör som rådgivare. En intressant kombination och - som det verkar - lyckad.
Formula 233, sport i toppklass
Formula 233 har utomordentliga giregenskaper med gott grepp utan släpp eller kavitering på någon punkt.
Havs-Fidra, månadens båt
Havsfidra är den tredje versionen av Fisksätras robusta kosterbåtstyp i fiberglasarmerad plast.
Fyra snurror till 10 hk
8 till 10 hk är en vanlig motorstorlek på sportfiskebåten och den större roddbåten. På svenska marknaden finns fyra snurror i den storleksklassen, en svensk - Crescent, och tre amerikanska Evinrude/Johnson, Mercury och West Bend. Ytterligare en modell finns - McCulloch 9,5 hk, men fabrikens produktion räckte inte till för Sverige-export i år. Vi har grundligt testat kvartetten och på följande tre sidor finner ni vår testrapport.
Utombordsmotorer kring 20 hk
Utombordsmotorernas effektgrupp omkring 20 hk är intressant speciellt för den svenska snurreköparen. Denna grupp av snurror är den minsta motorstorleken man kan använda på en planande båt, motorerna är relativt billiga i inköp och drift och vi har ett tämligen stort urval av lämpliga båttyper för detta effektregister.
Avanti. Snabb och livlig familjebåt
Avanti betyder framåt och namnet passar båten. Den är livlig, snabb, rolig att segla men också säker och sjögod. En båt för hela familjen.
505, byggd för experten
Det är nu endast att konstatera att den engelska racerjollen 505 (Five-O-Five) slagit igenom även här i Sverige. Bara en säsong behövdes för att utvecklingen skulle gå från nästan total obefintlighet till en stabil och väletablerad kappseglingsklass.
Lyx med fart från USA
Chris Craft vill utöka sin försäljning på den europeiska marknaden. Båtmärket har på senare år blivit något av en prestigesymbol, åtminstone i Stockholmstrakten.
Crescent 500 cc, sensation som kommer
Som första tidning kan Båtnytt berätta om de kommande årens snurresensation - Crescent 500cc bruksmotor. Provkörningen blev vår hittills mest positiva chock, och vi fick helt revidera vår uppfattning om snurregenskaper. Tystare utombordsmotor finns inte, den 45 hk starka motorn har en sinnrik anordning som gör den lika dragstark som en 80 hk snurra - bränslesnål osv. Och denna exklusiva testrapport bjuder vi er på två år innan motorn kommer i produktion.
Cabinen - Tage Boghammar
Månadens båt.
Fidra, sjövärdig och snabb
Det första intrycket: "en robust och trevlig båt" jävades inte när man fick henne i handen. Fisksätras Fidra var en angenäm bekantskap, sjövärdig, rymlig, lättseglad och förhållandevis snabb. En stryktålig plastbåt som kräver minimum av underhåll.
Fem båtar för regattan i badviken
Camping 500 - fin i finnish
Campingbåten är en båttyp som tycks stå sig i populäritet genom åren. De serier som nordiska varv lyckas få fram har en strykande åtgång och fram på sommaren brukar de vara slutsålda.
Custom Tourist från Norrland
Njursunda Båtindustri i närheten av Sundsvall är ett relativt nytt företag inom båtbyggeribranschen. Båtnytt har provkört den enda båt som för närvarande står på firmans program - en turistbåt, Custom, i glasfiberplast.
Hamnbjörn, robust nyttobåt
Bro varv i Kristinehamn satsar hårt på högsjöbåtstyper i fiberglas. Den senaste modellen heter Hamnbjörn och är främst tänkt som en utpräglad nyttobåt i hamnar o.dyl.
Capri Cabin - liten men vettig
Gamleby Yachtvarv har fina traditioner att bygga på. Varvet har nu tagit upp driften efter en längre tids stillastående.
Fidra, köp bara skrovet!
Halvfabrikat, vad är det? En båt av dålig kvalitet? En båt tillverkad av undermåligt material? Båtnytt har bekantat sig med halvfabrikat-nykomligen Fidra, en plastsegelbåt av kostertyp. Här berättar vi om ett besök på Fisksätravarvet samt för begreppet halvfabrikat.
Bergö - ny i ö-familjen
Storebrovarvets Bergö presenterades förra året. Båten är en lycklig kompromiss mellan amerikanarnas förkärlek för stora innerutrymmen och svensk traditionell ruffbåt.
Ny Catalina, bättre i sjön
Marieholms Bruk tillhör den grupp av tillverkare av fiberglasbåtar som har sin fabrik och sina tillverkningsmetoder godkända av Lloyds i London.
Cadet - äntligen
En av världens absolut populäraste juniorkappseglingsbåtar - den engelska tvåmansjollen Cadet - har sålts i över 4000 ex. runt om i världen innan den kom till Sverige.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida