Sjöräddningen: Fem saker du ska låta bli på sjön

Snart är det sommar och under några månader kommer båtlivet explodera längs med våra kuster och insjöar. Otroligt härligt, men för att sjöräddningen inte ska behöva rädda upp situationen har vi bett om fem råd för att båtlyckan ska bestå. Mikael Hinnerson är jobbar på sjösäkerhetsavdelningen och här är hans lista på saker du ska låta bli till sjöss.

Sjöräddningen: Fem saker du ska låta bli på sjön
Mikael Hinnersson arbetar på sjösäkerhetsavdelningen på Sjöräddningssällskapet Foto: Henrik Trygg/Sjöräddningssällskapet

1. Gå inte ut i ogjort väder. Anpassa alltid färden efter personerna ombord och vädret. Det är lätt hänt att överskatta sin förmåga vad det gäller naturens krafter.

2. Ta inte onödiga risker vad det gäller exempelvis fart. Visa hänsyn med hur fort du kör och var extra tydlig med dina avsikter om du kör fort vid möten.

3. Var inte illa klädd. Sätt på dig kläder som kan fungera till din fördel vid en möjlig olyckssituation.

4. Åk inte ut på båtfärder som du inte är säker på att alla som följer med kommer att uppskatta. Om turen är för tuff och någon exempelvis blir sjösjuk kan det vara en säkerhetsrisk.

5. Sjöräddningen: Bli inte full. Omdömet försämras kraftigt vid berusning. Du är även i ett sämre läge om du hamnar i sjön då du kyls ner fortare med alkohol i blodet.

Berätta gärna on när du själv hamnade i knipa. Gå in på kommentera här nere och dela med dig av din historia.

Har du varit illa ute till sjöss?
Ja
141
250
Nej