Brandförsvaret rycker ut

Artiklar

Så slipper du livsfarlig brand ombord

Båtbränder är aldrig en rolig historia och i helgen fick chefredaktör Philip uppleva när brandförsvaret gjorde en utryckning vid en övertänd båt. Vi på redaktionen vill därför ge några snabba och enkla tips för att säkra båtsemestern och undvika att olyckan är framme.

Text: Redaktionen • 2014-06-10 Uppdaterad 2014-06-10
Läs mer: Välj släckare efter behov
Läs mer: Vanligaste misstagen båtägare gör
Arkiv: Gör det själv

Under 2013 skedde 71 båtbränder i Sverige och orsakades oftast i samband med matlagning och tankning.  Det finns mycket brännbart material ombord på dagens båtar vilket ger upphov till många tillfällen då brand kan uppstå, men med ökad kunskap så kan förhoppningsvis olyckor förhindras.

En båt och dess mekanik slits med åren och med en livlig sjögång är det därför viktigt att regelbundet kontrollera slangar, ledningar och kopplingar till bränsle- och gasolutrustning. Svaga delar ska självklart bytas ut för att kunna tåla skakningar som kan uppstå ute till havs men se till att slangar har en viss rörelsemån och att ledningar håller en god standard. För att förhindra att bränsle kommer in i båten så ska påfyllnings- och avluftningsrör vara placerade utanför båten och även lösa tankar ska fyllas på utanför båten. Vid hantering av bränsle ska man självklart inte röka och se även till att motorn är avstäng.

I de fall då köksutrustning finns ombord så se till att utrustningen är fräsch och att inga kablar har skador. Det är även viktigt att hålla dessa rena och torra för att förhindra elskador.  Om gasol används ombord så ska gasolflaskor gärna placeras utanför ruffen i ett avskilt och ventilerat utrymme.  

Trots allt förebyggande så kan det ändå fatta eld och det är då viktigt att man har en handsläckare ombord. Det kan även vara en god idé att installera en gas- och brandvarnare ifall brand uppstår på natten eller vid tilläggning. Ifall brand sker på öppet hav och situationen inte är för kritiskt så stäng av motorn, huvudströmmen, bränsle och gasolsystem, vänd fören mot vinden och använd brandsläckaren.

Om olyckan skulle vara framme så ring 112. 


Text: Redaktionen • 2014-06-10
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top