Det ska du tänka på om du ska byta propeller

Det ska du tänka på om du ska byta propeller

Känns båten seg och tung, eller har motorn en tendens att övervarva när du kör fullt? Valet av propeller påverkar båtens egenskaper mer än man kan tro. Här kan du läsa om allt du behöver veta inför propellerbytet på din utombordare eller inombordare med drev.

Bara den är hård och blank, så är den väl bra. Så resonerar vissa båtägare. Men faktum är att just valet av propeller påverkar båtens gång i vattnet, manöverförmåga och sjöegenskaper avsevärt. På en modern propeller finns det många parametrar som ska samverka för att få fram just de egenskaper som önskas och det finns mycket att vinna på att välja rätt.

Köper man en båtmotor idag så får man en standardpropeller som är anpassad för att vara lagom bra på allt och visst funkar den oftast helt okej. I bästa fall är propellern anpassad efter båtens vikt, skrovlängd och motorns rekommenderade maxvarvtal, men det är inte säkert. 

För motortillverkarna finns det en lönsam eftermarknad, vilket gör att de just monterar standardpropellrar på motorerna. Det finns mycket prestanda att vinna genom att anpassa propellern helt efter båtens användningsområde och vilka egenskaper man eftersträvar.

Klicka här för att gå direkt till tipsen inför propellerbyte

Är det accelerationen som är det primära, som vid till exempel wakeboard- eller vattenskidåkning? Eller är kanske toppfarten eller ekonomin viktigare? Utbudet av eftermarknadspropellrar är stort och idag finns det en propeller för varje behov.

Bild 335658


Men ju mer man lär sig om propellerns egenskaper desto mer kräsen blir man. Så om du ännu inte börjat fundera över ett propellerbyte och är helnöjd med vad du har så kan det vara klokt att sluta läsa här.

Men det är förstås inte förbjudet att läsa vidare. På nästa sida går vi metodiskt igenom allt du behöver veta inför ett propellerbyte.