SÄKERT. Med livsele och livlina förkortas barnens räckvidd och tryggheten ökar vid längre havsöverfarter. OBS! Den svarta plattan är ingen padda utan en helt analog magnettavla. Foto: Emma Glaumann

Artiklar

Så får du barnen att älska båtlivet

Gillar dina barn att vara med ombord? Med smarta knep och lite planering finns det stora chanser för de flesta att älska båtlivet. Så här får ni en rolig semester tillsammans.

Text: Redaktionen • 2015-09-02 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Precision i stormen- Tur eller skicklighet?

Är vi framme snart? Är det långt kvar nu? Alla som har åkt längre sträckor i bil känner igen frågorna från baksätet och det kan många gånger vara samma sak ombord på båten. Men segling och motorbåtsfärder har en stor fördel jämfört med bilresor, nämligen att barnen inte nödvändigtvis måste sitta passivt fastspända. I alla fall inte ständigt och jämt. Istället kan de små aktivt vara med i sysslorna ombord och uppleva resan i sin egen takt och från sin egen horisont, vilket höjer humöret avsevärt jämfört med att vara svettigt fjättrad i en bilbarnstol.

Delaktighet och meningsfull sysselsättning bidrar också till det engagemang och den entusiasm som borgar för barnens långsiktigt positiva inställning till att segla och åka båt. Se därför till att barnen får vara med och utföra de vanliga vardagssysslorna ombord, både vid tilläggning och avfärd och under gång. Alla ungar gillar att få göra sådant som annars är förbehållet de vuxna, oavsett om det handlar om att hänga fendrar, samla ihop tampar, skota, styra eller kanske hålla koll på prickarna i farleden. En och annan tappad fender får man förstås stå ut med som skeppare, men det är ju bara att vända och fiska upp i så fall. Och när de minsta ska styra kan man ju alltid fuska med att för säkerhets skull koppla in autopiloten.

Så får du barnen att älska båtlivet
PYSSLA PÅ. En bra pysselbok går alltid hem hos barnen och funkar fint så länge det inte lutar eller rullar för mycket. Foto: Emma Glaumann

TV: Här kör Volvo Ocean Race-båten på grund

Egentligen är det inte någon direkt raketforskning hur tillvaron ombord kan underlättas när man har barnen med. Från oss föräldrar krävs en insats i form av att vi anpassar oss en hel del efter barnen. Det har vi igen i det långa loppet. Mycket handlar om att tänka till i förväg, exempelvis genom att avpassa planering och rutter så att färden blir så skonsam som möjligt för de minsta. Slör är skönare än bonnkryss, oavsett om man seglar eller åker motorbåt. Och kortare dagsetapper inomskärs, med möjlighet att snabbt planera om eller lägga till, passar säkerligen bättre än långa havsöverfarter. De senare förläggs med fördel till natten, då de små kan sova gott i sina kojer under gång. Som vuxen kan du sedan ta igen den förlorade nattsömnen genom att sova middag tillsammans med barnen nästa dag, och det är ju inte heller helt fel.

Att mätta barn är glada barn vet nog alla föräldrar, men ute på sjön är det som att reserverna tar slut fortare än annars. Därför är det bra att ha bullat upp med lämpligt småsnacks som kan hålla hungern stången och blodsockret uppe, om de ordinarie måltiderna skulle dra ut på tiden. Sittbrunnsvänlig och lättlagad mat såsom pasta med olika såser, kött- eller fiskbullar, matiga soppor eller kanske korv med bröd är också bra att ha förberett.

Flytväst är förstås en självklarhet, men snåla inte utan satsa på en som är riktigt mjuk och skön och i helt rätt storlek för respektive barn. För extra säkerhet kan du addera livsele och livlina. Tänk också på att komplettera skeppsapoteket med plåster i glada färger, kräm med högsta solskyddsfaktor, vätskeersättning och något febernedsättande som passar de små. Leksaker, pysselböcker, fiskeutrustning och några spel är andra prylar som kommer att rädda många stunder ombord. Fler tips får du i rutorna här intill.

Joakim Hermansson

Fotnot: Artikelförfattaren har fyra egna barn, ­killar och tjejer mellan 4 och 23 år, som regelbundet både seglar och åker motorbåt. 

Det här är bra att ha med

Leksaker anpassade efter barnens ålder och intressen, och för skiftande väderförhållanden: hoppgunga, babygym, hink och spade, duploklossar eller kanske ­vattenleksaker till de minsta.

Pysselböcker, pennor och ritblock, ljudböcker och filmer, magnettavlor och olika sällskaps- eller dataspel till de lite större barnen.

Fiskeutrustning såsom dörjar, spön, håvar och vanliga metrevar. Glöm inte bra krabbsnören på västkusten.

En vanlig barnstol som funkar både i salongen och i sittbrunnen. Ikeas Antilop kan tas isär och tar då liten plats, tål att sköljas och väger lite.

Barnanpassat apotek: plåster (gärna med roliga mönster), sårtvätt och kompresser, vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor, pincett, handsprit, kylbalsam, något febernedsättande, bedövningskräm och vätskeersättning.

Bärsele, för att kunna ta de minsta barnen på ryggen vid promenader i land.

Kex, kakor, morotsstavar, olika slags frukt, nöt- och russinblandningar, småmackor, kokta ägg, mjölkchoklad och annat smått och gott som kan pigga upp tillfälligt när blodsockret sjunker och det är en stund till nästa riktiga måltid.

En personlig vattenflaska eller plastmugg till var och en. Vätska är viktigt.

Mantågsnät. Kan visser­ligen ge ett visst skydd för barnen mot att falla överbord, men många anser också att nätet kan invagga en falsk säkerhet.

En riktigt bekväm flyt­väst i helt rätt storlek för varje barn, så självklar att den knappt behöver nämnas.

Livsele och livlina, för extra säkerhet.


Text: Redaktionen • 2015-09-02
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top