Här är båten som ska skära sig igenom vågorna och ta sig över Atlanten på rekordtiden 48 timmar. Illustration: Team Great Britain/BNPS

Artiklar

De ska slå fartrekordet över Atlanten – på en tank

Med båt över Atlanten på 48 timmar, är det möjligt? Det tror i alla fall affärsmannen Richard George, som nu håller på att ta fram ett riktigt spjut till båt som ska klara av rekordfärden.

Text: Jens Augustinsson • 2016-01-11 Uppdaterad 2021-06-09

Bilder: Detta ska bli världens snabbaste båt

TV: Nya Cigarette Marauder SS – värstingarnas vrålåk

Cigarette Bullet – en svulstig och oförnuftig offshorebåt

Ett superslimmat 112 fot långt katamaranskrov i kolfiber, designat att skära sig igenom vågorna snarare än att rida ovanpå. Det är så de har tänkt att slå fartrekordet över Atlanten, mellan engelska Cornwall och New York. 

Målet är 48 timmar och för att klara det måste de hålla en snitthastighet på 56,5 knop. Vad som är än mer uppseendeväckande är att man ska klara det på en tank bränsle, oklart dock hur stor. Men målet är att skapa en väldigt bränsleefektiv båt, som också ska influera båtindustrin till att satsa på mer bränslesnåla båtar.

Vi får väl anta att de menar allvar med sitt försök, då de har plöjt ner 22 miljoner dollar, eller närmare 187 miljoner svenska kronor i projektet och rekordförsöket är planerat att genomföras 2018.

Det nuvarande rekordet lyder 2 dagar 10 timmar och 54 minuter och sattes 1992 av 220-fotsbåten Destriero.  Den båten hade dock inga extra passagerare, vilket Team Great Britain’s båt kommer ha, då man är sammanlagt sju personer ombord.

 

De ska slå fartrekordet över Atlanten - på en tank
Foto: Team Great Britain/BNPS
De ska slå fartrekordet över Atlanten - på en tank
Foto: Team Great Britain/BNPS
De ska slå fartrekordet över Atlanten - på en tank
Foto: Team Great Britain/BNPS

Text: Jens Augustinsson • 2016-01-11
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top