Foto: J Craft Boats

Artiklar

Köp drömbåten med kunglig glans

Nu finns möjlighet att köpa ett av få exemplar av retrolyxbåten J Craft 38 på annonssajten Blocket – samma modell som kung Carl XVI Gustaf körde under ett antal år på 00-talet.

Text: Jens Augustinsson • 2016-01-18 Uppdaterad 2024-03-27
Nu finns möjlighet att köpa ett av få exemplar av retrolyxbåten J Craft 38 på annonssajten Blocket – samma modell som kung Carl XVI Gustaf körde under ett antal år på 00-talet.

TV: Vi testar Frauscher 858 Fantom

TV: Här är Riva Lamborghini

Det här är kungens nya båt

J Craft 38 var den första modellen från den svenska tillverkaren som år 2000 började bygga en båt som skulle föra tankarna till de klassiska Riva-båtarna. Och de såg till att få kunglig draghjälp med marknadsföringen.

I en artikel i Aftonbladet 2006 avslöjades att kung Carl Gustaf fick köpa första exemplaret av båten till kraftigt reducerat pris, närmare bestämt 625 000 kronor, istället för att betala 2 125 000 kronor som var båtens verkliga pris.

Tillverkaren gick trots kungens hjälp med marknadsföringen snart i konkurs då man sålt båtarna för billigt. Men de dök snart upp på marknaden igen – men då med ett nypris som var uppjusterat till cirka 6 miljoner.

Även om man får gissa att de flesta av dessa blivande klassikerbåtar trivs bäst i de ljumma vattnen runt franska Rivieran – där kungen också gled runt – så finns nu alltså ett exemplar ute på försäljningssajten Blocket och väntar på hugade spekulanter. Så har du 2 695 000 kronor på skojkontot så kanske detta kan vara något att investera i.
Då får du en båt utrustad med bland annat specialgjort J Craft-porslin, ismaskin, två kylar, undervattensbelysning och dusch med varmvattenberedare. 

Kolla också in filmerna på systermodellen J Craft Torpedo här nedanför. En riktig pärla.

 

Läs mer från vårt historiska arkiv från 1963 och framåt!

Den här artikeln är en del av vårt premiummaterial. Du betalar snabbt och enkelt med Swish eller kort. Sedan får du tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.


Text: Jens Augustinsson • 2016-01-18
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top