Allt för Sjön 2016: Yamarin satsar allt på ett skrov
Yamarin 81 DC är först ut i märkets nya modellprogram. De blir också första serieproducerade båt med superskrovet från svenska Petestep. Illustration: Konekesko Ltd

Allt för Sjön 2016: Yamarin satsar allt på ett skrov

En av de mest intressanta nyheterna på Allt för Sjön i Älvsjö borde vara Yamarin 81 DC. Finska märket kommer med en helt ny design. Men den största nyheten är något mer diskret och återfinns under vattenlinjen.

Yamarin 81 DC

Illustration: Konekesko Ltd

Nya daycruisern 81 DC är den första av flera kommande modeller som får helt ny skrovdesign från svenska start up-bolaget Petestep.

– Våra skrov har varit väldigt bra, men vi ska inte nöja oss med det. Det här är ett sätt att bli ännu bättre, säger Yamarins utvecklingschef Peter Krusberg.

Att Yamarins skrov, som av oss på Båtnytt nästan alltid fått beröm för sina goda sjöegenskaper, nu ritas av ett svenskt bolag må låta märkligt. Men Petesteps bottenkonstruktion med deflektorer som riktar vattensprutet nedåt istället för åt sidorna innebär att nya 81 DC och andra, framtida Yamarinbåtar kommer att gå mjukare än gårdagens. Vattensprutet leds nedåt och blir en slags stötdämpare. Skillnaden mot ett vanligt skrov märks mindre på plattvatten men desto mer i riktigt hård sjögång, säger Peter Krusberg.

– Bra sjöegenskaper är det viktigaste på en ny båt, för ingen passagerare vill åka ut på sjön när det är för stökigt. Så Petestep har fokuserat på det, även om det nya skrovet också är lite snålare än den gamla 79 DC, säger Peter Krusberg.

Även om skrovet är en stor nyhet, lär de flesta kunder först märka att nya 81:an fått ett helt nytt utseende som skiljer sig från de gamla modellerna. Formerna är kantigare och för designen står norska Eker design som i framtiden ska rita både inredning och utsida på Yamarins båtar.

Du hittar Yamarin 81 DC i monter A37:22 på Allt för sjön, som pågår 5-13 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Yamarin 81 DC

Illustration: Konekesko Ltd

Yamarin 81 DC

Yamarins nya modellserie designas av norska firman Eker design. Illustration: Konekesko Ltd

Yamarin 81 DC

Illustration: Konekesko Ltd

Tror du Yamarins nya skrov kommer ge märkbart bättre sjöegenskaper?
Ja
47
9
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!