Artiklar

Checklista: Så slipper du problem vid sjösättningen

Börjar du bli klar med vårrustningen? Gå igenom den här checklistan innan du doppar båten i sjön, så har du ytterligare en försäkran om att du verkligen är redo för sjösättning – utan otrevliga överraskningar.

Text: Jens Augustinsson • 2016-04-05 Uppdaterad 2022-03-15

10 misstag som gör dig hatad vid vårrustningen

Börjar det närma sig sjösättning? Det är lätt att missa någon liten detalj innan båten går i sjön, detaljer som ibland ställer till en del problem. Försäkringsbolaget If har därför skrivit en liten checklista som kan vara bra att stämma av emot innan du sjösätter.

Kolla in listan och följ gärna länkarna till våra gör det själv-guider om du behöver åtgärda något.

1. Kontrollera skrovgenomföringar och avstängningskranar. Tänk på att kolla tätheten på ventiler i både öppet och stängt läge.

Gör det själv: Så byter du genomföring

2. Kontrollera tätningsbälgar för INU- och segelbåtsdrev. De ska bytas med jämna mellanrum. Kontrollera bytesintervall med tillverkaren om du är osäker.

Gör det själv: Så byter du bälg på ett S-drev
Gör det själv: Så tätar du ett S-drev

3. Kontrollera att slangklämmor är väl åtdragna genom att vrida och dra i dem. Två motstående slangklämmor vid varje genomföring rekommenderas.

4. Se efter att impellern är hel och mjuk. Byt vid behov.

Gör det själv: Så byter du impeller på utombordaren

5. Dra åt utombordarens tvingskruvar, bultar och motorlås enligt tillverkarens anvisningar.

6. Gasolanläggningen är viktig för din och båtens säkerhet, gör därför läckagetest samt kontrollera om det finns sprickor på gasolslangarna. Byt vid minsta osäkerhet.

Läs mer: Så håller du koll på gasen i båten

7. På många utombordsbåtar är kabelgenomföringen i motorbrunnen utsatta för åldrande. Vatten kan komma in mellan skroven. Bristfälliga genomföringar är en vanlig orsak till sjunkskador.

8. Sätt tillbaka logg- och ekolodsgivaren.

9. Fungerar länspumpen och nivåbrytaren? Har du manuell pump bör du provpumpa.

10. Risken för stöld är stor vid sjösättningen. Därför är det bäst att montera stöldbegärlig utrustning så nära sjösättningen som möjligt.

Läs mer: Tio sätt att skydda sig mot båttjuvar

11. Direkt efter sjösättningen; starta motorn, lyft på durkar och motorrumskåpa. Kontrollera att det inte läcker från slangar och filter som blir hårda och spröda med tiden. Ha för vana att ha regelbunden tillsyn på båten första dygnet.

Gillar du artikeln? Gilla oss gärna på facebook för dagliga nyheter från båtvärlden

Vårrusta från A till Ö


Text: Jens Augustinsson • 2016-04-05
ArtiklarLivetOmbordVårrustningSjösättningVårrustning
Scroll to Top