Två döda på samma båt – därför blev äventyrsseglingen en mardröm
Brittiskan Sarah Young spolades överbord under jorden runt-kappseglingen Clipper Round the World Race. Foto: Clipper Ventures

Två döda på samma båt – därför blev äventyrsseglingen en mardröm

Tragedierna som utspelat sig under Clipper Round the World Race sätter skräck i den mest garvade seglaren. Två personer har omkommit på samma båt, varav en person nu begravts till havs. Det för nästan tankarna till det hårda livet till sjöss förr, när havet skördade offer på löpande band.
Jag seglade själv första sträckan av den här tävlingen och tänkte här försöka förklara från insidan hur ett spännande äventyr kunde bli en sån tragedi.

Text: Jens Augustinsson

Vad är det som händer egentligen? Två personer har omkommit i en amatörkappsegling runt jorden – på samma båt dessutom.

Frågan alla ställer sig är förmodligen; Hur kunde det hända?

Jag var själv med och seglade första delsträckan av tävlingen ombord på båten som heter Mission Performance. Vi seglade från London till Rio de Janeiro i Brasilien och jag hade en dryg månad till havs. Men min resa i den här tävlingen startade långt innan jag klev ombord, då det ingick fyra veckors obligatorisk seglingsträning innan man ens fick sätta sin fot på båten i tävlingssammanhang.

Jag har levt med den här tävlingen sen i februari 2014, då jag blev telefonintervjuad av en brittisk rekryterare som skulle bedöma min lämplighet som deltagare. Så jag har bra inblick i hur företaget bakom tävlingen tänker, hur rekryteringen går till, hur utbildningen går till, vilka som söker sig till den här utmaningen och framför allt har jag egna erfarenheter av hur det faktiskt är att vara där ute och ta sig an en ocean i kappseglingssammanhang, med en proffessionell skeppare och ett tjugotal amatörer i besättningen.

Så därför tänkte jag försöka sprida lite mer ljus över de bakomliggande orsakerna till hur ett spännande seglingsäventyr kunde förvandlas till en fullständig mardröm.

Nästa sida: Dessa saker orsakade olyckorna