Här är hemliga Coronetsamlingen som är störst i världen
I ett hangar på hemlig ort finns den här Coronetsamlingen, som förmodligen är världens största. Båtnytts reporter fick dyrt och heligt lova att aldrig avslöja var samlingen finns.

Här är hemliga Coronetsamlingen som är störst i världen

Världens största Coronetsamling är gömd i en dansk hangar på hemlig ort. Få vet om att den existerar, ännu färre har varit där. Men det har vi.

Just denna 16 Hardtop Convertible brukar synas på Coronetträffar runtom i Norden. Ofta på släp bakom någon av Terkel Bundgaards veteranhusbilar.

Denna tidiga 16 Hardtop Convertible som Nils och Terkel Bundgaard helrenoverat är rariteten i samlingen. Bland annat är plywoodskrovet lagat och lappat på flera ställen.

Efter en lång bilfärd på danska småvägar är jag framme. Den anonyma plåthangaren med mossa på taket skvallrar knappast om vad som döljer sig på insidan. Själv har jag fått lova att aldrig berätta exakt var hangaren ligger. Hemlighetsmakeriet är befogat. Här inne vilar nämligen en dansk kulturskatt.

Plåtdörren rullar upp och blottar Coronetbåtar i ­rader längs väggarna. Närmast dörren tronar en av Coronets ­första modeller, en ovanlig 16 Hardtop Convertible från 1959 – i nyskick. Lite längre bort står en vackert skogsgrön 22 Daycruiser, som jag senare får veta är köpt i Schweiz och knappt legat i vattnet. Och längst inne i den dunkla hallen skymtar konturerna av Coronets maffiga husbåt som ­byggdes i några få exemplar år 1970.

Nästa sida: Detta är resultatet av 15 års samlande