Därför kan du få betala om grannbåten faller över din
Du kan åka på en ekonomisk smäll även om din båt inte är den som orsaker skadan.

Därför kan du få betala om grannbåten faller över din

Det sker årligen att ett antal båtar skadas vid sjösättning och upptagning. Och har du riktig otur får du själv stå för självrisken om grannbåten faller över din. Här har Tidningen Praktiskt Båtägande tagit reda på mer om vilka regler som gäller om olyckan är framme.

Text: Johan Cooke

Ett tiotal fritidsbåtar skadas årligen vid sjö- eller torrsättning av båtar på landets båtklubbar. Om skadan orsakats av en olyckshändelse får du själv stå för självrisken. När en båtklubbsmedlem skulle lära sig köra en hydraulvagn på släp efter en traktor höll transporten på att sluta i en katastrof. Incidenten hände nyligen när föraren skulle sjösätta en 44 fots riggad segelbåt för första gången. Vid en slänt kom vagnens ena hjulpar utanför vägkanten, och både vagnen och den tio ton tunga segelbåten höll på att välta över båtar intill.

– Några andra båtklubbsmedlemmar kom snabbt till undsättning och placerade stöttor på babordssidan för att hindra tippningen. Annars hade incidenten kunnat sluta med en katastrof, säger en klubbmedlem som vill vara anonym. 

Nästa sida: Så gör Trälhavets båtklubb för att undvika olyckor