Klassikern: Solö Lyx III från Storebro
Solö Lyx III tillverkades 1968–1970 i cirka 80 exemplar. Foto: Anders Jelving

Klassikern: Solö Lyx III från Storebro

Efter mycket sökande hittade Petter sin Solö Lyx III. En av Sveriges få osågade originalbåtar från anrika Storebro.

För ett par år sedan var ett stycke äggformat konstverk nära att smältas ner för sitt guldvärde. I händerna på en kunnig person med känsla för den här typen av gammalt guld visade det sig att den lilla tingesten var värd 20 miljoner pund. Bakom det som i värsta fall hade kunnat sluta som en oformlig guldklimp med ett marknadsvärde avsevärt lägre stod den ryske guldsmeden Carl Fabergé.

Petter Westfelt i Stockholm äger inget ovärderligt ägg av Fabergé. Han äger en otroligt fin Solö Lyx III, byggd på Storebro Bruk 1970. Modellen tillverkades 1968-1970 och blev den sista att bära beteckningen Solö.

Att hitta en fin och orörd Solö Lyx III är inte lätt. Ligger det ett stort intresse i att båten ska kännas som original och framstå som den klassiska veteran det är, då får man sila begagnatmarknaden duktigt. Har man sedan bra skick på båt och motor högt upp på önskelistan är det näst intill omöjligt att finna en. 

Petter och hustrun Ulrica vet. Det var inte en, två eller tre ivriga annonsörer som gavs en visit i jakten på det bästa exemplaret.

– Vi tittade nog på närmare tio olika Solö innan vi fann den rätta. Den ena var sämre än den andra. Idag känns det som att -sökandet var värt det, berättar Petter. 

Våren 2011 bär sökandet frukt och familjen Westfelt skördar. En av de finare Solö Lyx III som stod att finna byter ägare.