Så trimmar du motorn för en billig peng

Många moderna motorer kan du trimma ganska enkelt. En timmes eget arbete och några tusenlappar ger 5–75 hästar extra. Dessutom kan du spara över 40 000 kronor jämfört med att köpa en ny motor. Tidningen Praktiskt Båtägande har testat att trimma.

Så trimmar du motorn för en billig peng
Praktiskt Båtägande använde sin redaktionsbåt, Crescent 535an Praktika, som testbänk och trimmade båtens 50-hästare från 2006. Den hottades upp med tio extra hästkrafter vilket gjorde gott för båtens prestanda. Foto: Lars Guditz

 Att förbättra en motors prestanda genom att förändra programvaran i den är ju ingenting nytt, redan på 1990-talet gjordes det på bilar och kallades då för "chiptrimning", eftersom det ofta handlade om att byta ut fysiska mikrochip mot nya med andra egenskaper. 

Här kan du prenumerera på Praktiskt Båtägande

I dag programmerar man istället om styrenheten i motorn. Det finns en hel industri kring trimning av motorer för motorcyklar, bilar och båtar där man försöker plocka ut mesta möjliga effekt ur motorn genom att optimera mjukvaran, men det är inte det vi ska titta på här. Det vi vill göra är snarare en "återställning" till den effekt som motorn är byggd för, alltså att "ta bort strypningen". 

Nästa sida: Ett ingrepp som retar motorimportörerna