TV: Här hårdtestas superbåten i storm och 6-metersvågor

Vissa båtar är tåligare än andra. Safehaven Marine på Irland bygger båtar som inte går av för hackor. Kolla in när de hårdmanglade nya superbåten "Thunder Child" i vindtyrkor på 25 m/s och sex meter höga vågor!

TV: Här hårdtestas superbåten i storm och 6-metersvågor
”Thunder Child” lever vuxenliv i sexmetersvågor utanför Cork på Irland. Foto: Safehaven Marine

Safehaven Marine på Irland bygger båtar som ska tåla de allra värsta tänkbara väderförutsättningar. Varvet ligger också på ett ställe med idealiska förutsättningar för att testa båtarna de bygger. Strax utanför deras hamn ligger hela Atlanten på och när tidvattnet är på väg ut och stora vågor efter en storm är på väg in är det nog inte många som skulle välja att sticka ut näsan i det här hamninloppet.

Men här får vi se när Safehaven Marine alldeles nyligen testade en av sina allra senaste skapelser. Barracuda XSV 17 är en 17 meter lång, vågpenetrerande båt som nog överträffar det mesta du sett förut. Den är främst framtagen för militärt bruk och ska gå som patrullerings- och öervakningsbåt kring hamnar.

Men som ni kanske anar så trivs den här båten också ute till sjöss. Den är avsedd för att snabbt kunna ta upp jakten på smugglare under väldigt tuffa väderförhållanden. Den kan också bestyckas med vapen som är dolda under fördäcket. I vapengalleriet ingår ett fjärrstyrt, gyrostabiliserat 12,7 millimeters maskingevär, granatkastare och försvarssystem för att själv kunna smyga under radarn.

Framdriften sköts med vattenjet eller ytskärande propellrar och toppfarten ska vara 60 knop. 9-10 personer sitter bekvämt i fullfjädrande stolar och ytterligare 6 personer får plats ombord i den främre kabinen. 

Ja tack, gärna en provtur i den!
Ja
35
3
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!