Europas bästa motorbåtar utsedda – här är vinnarna

Båtnytt har tillsammans med 14 andra europeiska båtmedia utsett 2016 års bästa motorbåtar. Priset heter Best of Boats Award. Vi har vinnarlistan, ­motiveringarna – och åsikterna.

Europas bästa motorbåtar utsedda – här är vinnarna
Den som äger en Sargo 33 kan nu utan att skämmas ge sin båt ett stöddigt namn. Båten vann i kategorin Best for Family. Bilder: Anna sandgren & Best of Boat Award

Luften dallrar av spänning och tyskt öl. Ett förväntansfullt sorl blandas med fotoblixtar och glada hälsningsfraser. Europas båtbransch är samlad. Det är första kvällen av den årliga mässan Boat & Fun i Berlin. Prisutdelningen av Best of Boat Award (BOB) inleder galakvällens festligheter.

Under det gångna året har BOB-juryn, som består av 17 båtjournalister från 15 olika länder, rest runt bland Europas vattenhål, besökt varv, testcenters, mässor och olika event. Jurymedlemmarna, där även jag ingår, har krupit runt i båtar, granskat plastarbeten och stuvutrymmen, reflekterat kring ergonomi, säkerhet och komfort. Vi har snackat hål i öronen på tillverkare och konstruktörer, bänkat oss vid förarplatser och framförallt gasat loss. Då ­förutsättningarna väder-, vatten- och bruksmässigt varierar stort mellan de olika geografiska testplatserna har båtarna prövats i allt från strålande solsken i Schweiz insjöar, till flera meter höga ­vågor i Medelhavet, höststorm på den svenska västkusten, snöyra i Finland och högsommarhetta i Sankt Petersburg. Mer än 500 tester på 171 unika nya motorbåtar från 19 ­länder runt om i världen har gjorts under det gångna året. 

– Under 2016 har BOB:s jury testat fler båtar och vi är representerade i fler länder än någonsin tidigare. Det är tredje året i rad som vi delar ut utmärkelserna och priset har vuxit till ett av de viktigaste inom båtvärlden, säger Stefan Gerhard, BOB:s ordförande stolt.

Det unika med hur BOB-juryn bedömer och utser de segrande båtarna är att brukarens perspektiv står i fokus. Stor tyngd läggs på vad båtbrukare/-köpare behöver för att vara nöjd med sitt val av båt. Tanken är att utmärkelserna ska hjälpa båtkonsumenten att göra rätt val beroende på användningsområde och farvatten. För oss båtfarare i Norden är förutsättningarna så klart annorlunda än på exempelvis Medelhavet. Vissa av nomineringarna och de slutgiltiga vinnarna är mindre relevanta för oss. Vad som är hett i mellersta och södra Europa, är inte alltid lika rätt i Sverige. Men båtvärlden blir alltmer internationell och tiden där inhemska producenter byggde båtar för en inhemsk marknad är förbi. Och faktum är att Norden håller sig väl framme. Såväl svenska Agapi 800 och Nimbus 305 E, som finska ­Axopar 37, Sargo 33 och Bella 700 BR var bland finalisterna. 

 

Bella 700 BR. Vinnare i kategorin Best for Beginners.

Bella 700 BR, ritad av den flitige och högpresterande norske konstruktören Espen Thorup, vann i kategorin Best for Beginners. För att koras som klassens etta ska båten framförallt vara säker. Nybörjarbåten ska också vara praktisk och enkel att köra, ligga bra i pris och vara rolig att både köra och äga. Bella 700 BR lovordades för sin ­smarta design, de många praktiska detaljerna och för att det finns gott om plats för vänner och familj ombord. Efter att ha kört 700 BR långa turer i svensk sommarskärgård är det bara att hålla med om att båten passar bra som ett ­nybörjaråk då den både är rolig och säker att köra, även om det finns mindre och billigare båtar som duger gott för våra svenska förutsättningar. 

– Det är extra roligt att få pris för bästa nybörjarbåt då det är viktigt att vi får in nya konsumenter i båtvärlden. Jag och det stora fantastiska gänget bakom mig på Bella har blivit nominerade många gånger och det känns riktigt bra att nu äntligen vinna, säger Espen Thorup glatt och kramar sin nyvunna glastrofé.

 

Sargo 33. Vinnare i kategorin Best for Family.

Bra gick det också för Sargo 33, som produceras av ­familjen Sarin i finska Karleby. Vd:n Thomas Sarin strålade av lycka när han tog emot priset i kategorin Best for Family och betonade det fina i att som ett litet varv uppmärksammas internationellt.

För att vinna priset ska båten vara praktisk, rolig och säker för alla ombord. Att Sargo 33 kombinerar säkerhet, stabilitet och viss sportighet med kvalitet förpackad i ett välbyggt skrov, kan Båtnytt intyga. Vi körde den bland annat under stökiga omständigheter i finsk havssjö. Sargo 33 är ett klokt val för den som vill åka säkert och bekvämt med familjen året runt och som är beredd att betala lite extra för kvalitet.