1433565.jpg

Artiklar

Uppkopplad avkoppling – så får du ut mesta möjliga mobildata på sjön

Samtidigt som vi kopplar av under båtsemestern vill vi koppla upp . Mobiler och surfplattor ska kunna serva med information och underhållning. Vi berättar hur du får ut mesta möjliga mobildata ombord.

Text: Jessika Ericsson • 2017-08-09 Uppdaterad 2021-06-09

Väderappar, information om våghöjd, algblomning, närmaste tömningsstation, affär, apotek och sjömack. Det är mycket information som behöver uppdateras i mobilen eller surfplattan. Bra information som kräver snabb och pålitlig internetuppkoppling. Sen tillkommer Facebook, Instagram, Twitter och bloggar, som kanske inte är absolut nödvändigt på båtsemestern men som förgyller tillvaron.

Finns det dessutom barn och ungdomar ombord som ser internet som en oändlig naturresurs och knappt överlever utan chatt och You-tube, ja, då blir surfekvationen ombord än mer komplicerad. Så hur får man bästa möjliga uppkoppling och surfpott med sig när man kastar loss?

Surfa fritt i gästhamnar

Bäst är det förstås om surfandet är gratis. Det är det sällan, när det kommer till kritan, men öppen wifi ingår ibland i gästhamnsavgiften i större gästhamnar. Det kan också finnas på alla möjliga andra platser man kan hamna på under en båtsemester, som kaféer, museer och bussar.

Wifi fungerar bra oavsett om du använder dator, surfplatta eller telefon, och du får i
regel en uppkoppling som både är snabb och stabil utan kostnad. Eller snarare till en kostnad som är inbakad i priset för gästhamnsplatsen eller kaffekoppen. Ibland är wifi-tjänsterna öppna, men i regel krävs ett lösenord för att logga in. 

Ute till sjöss finns inga öppna wifi. Där behövs någon form av abonnemang eller kontantkort där mobil datatrafik ingår. 

Abonnemang eller kontantkort

Att sätta sig in i operatörernas olika erbjudanden för mobil datatrafik är, minst sagt, krångligt. Samtidigt skiljer det en hel del mellan olika operatörer, mellan deras abonnemangsformer och mellan kampanjer och ordinarie prislistor. Det lönar sig att hålla koll.

Vill man försäkra sig om att ha en viss mängd mobildata att använda under semesterveckorna i båten och samtidigt ha full kontroll över kostnaderna är kontantkort ett bra alternativ. Det finns kontantkort som enbart är för mobilt bredband och andra varianter där samtal ingår. Fördelen är att man betalar i förväg och att inga ytterligare kostnader tillkommer.

Med abonnemang kan det å andra sidan följa extra förmånliga erbjudanden, åtminstone till en början. De flesta operatörer har flera olika former av abonnemang. Ett vanligt upplägg är att man betalar en fast månadsavgift och får en viss mängd mobildata. I vissa fall ingår även en viss mängd fria samtal och SMS medan andra tar ut en avgift enligt en aktuell prislista. Det finns lite olika varianter. Det man inte har använt upp när månaden är slut förfaller.

Tidigare var abonnemang ofta kopplade till en viss bindningstid, ibland flera år. Nu erbjuder flera av operatörerna bindningsfria abonnemang som kan sägas upp när som helst. Ett sätt att lösa surfbehovet i båten kan alltså vara att teckna ett abonnemang som ger förhållandevis mycket surfmängd för månadskostnaden och sedan säga upp abonnemanget när semestern är slut.

Hos vissa operatörer finns också möjligheten att köpa till en extra dos med mobildata vid behov. Till exempel erbjuder Comviq en extra surfpott som är giltig i 30 dagar.

 

Uppkopplad avkoppling – så får du ut mesta möjliga mobildata på sjön
Mobiltäckningen varierar en hel del runt kusten. Skog och höga berg är en kombination som ger radioskugga. Foto: Pressbild Tre

Delad surf och mera surf

Något många inte tänker på är att surfpotter kan delas inom familjen eller besättningen, och på så sätt utnyttjas surfpengarna maximalt. I båten kan det göras på flera sätt. Ett är att sätta igång internetdelning av mobilabonnemanget på en mobiltelefon eller Ipad. Funktionen kallas internetdelning eller hotspot.

Ett annat sätt är att skaffa en mobilrouter. Det är en batteridriven liten pryl som får plats i handen och inte väger mer än något hekto. SIM-kortet stoppas in i mobilroutern och sedan går det att surfa från flera mobiler samtidigt. Med mobilroutern skapas ett eget wifinät i båten som kan användas för såväl dator som surfplatta och telefon. Tänk på att alla som använder wifinätet delar på samma uppkoppling. Det gör att hastigheten sjunker då fler surfar samtidigt.

Mobiltäckning längs kusten

Hur fördelaktigt abonnemang eller kontantsurf man än har skaffat, är det ingenting värt om det inte finns mobiltäckning i de farvatten där man tänker vistas med båten. Dålig mobiltäckning ger dålig uppkoppling.

Samtliga operatörer uppger att de har bra täckning runt hela Sveriges kust, men i praktiken vet alla som färdas i båt att både täckning och kapacitet i näten varierar. I kuperade kustområden som till exempel norra Bottenhavskusten blir det total radioskugga i många hamnar och vikar intill de bergiga öarna. Även i Stockholms skärgård, som generellt har bra mobiltäckning, finns det områden med radioskugga.

Just i Stockholms skärgård gör länsstyrelsen i Stockholms län under 2017 en omfattande kartläggning av mobiltäckningen i de fyra största operatörernas nät. Syftet är att ta reda på var insatser för att förbättra täckningen kan göra mest nytta. I mars 2017 beslutade nämligen länsstyrelsen i Stockholms län att lägga 57,5 miljoner för ytterligare utbyggnad av bredband i skärgården.

Mätningarna sker dels längs Vaxholmsbolagets ordinarie trafikleder, dels med hjälp av taxi- och postbåtar i mer avlägsna områden.

– Mätningarna har pågått sedan början av april och kommer att fortsätta året ut. Generellt ser det bra ut. Det är bra 4G-täckning längs farlederna och på många av öarna. Men vi kan redan nu också konstatera att det finns lokala utmaningar, säger Claes Johansson, som är regional bredbandskoordinator för Stockholms län.

Uppkopplad avkoppling – så får du ut mesta möjliga mobildata på sjön
Mer surf för pengarna.

Berg och skog ger radioskugga

Exempel på skärgårdsområden där man upptäckt att det är viss radioskugga är farvattnen innanför Möja och nordost om Nämdö.

– Inte oväntat är det bra täckning så länge det är fri sikt till radiosändaren. När det är kuperat och mycket skog på öarna blir det genast sämre.

Enligt Claes Johansson är nästa steg i kartläggningen att göra mätningar i Norrtälje kommun i norra skärgården och landbaserade mätningar ute på öarna. I slutet av året kommer en detaljerad rapport med svart på vitt om hur mobiltäckningen i Stockholms skärgård ser ut.

För övriga delar av Sveriges kust- och skärgårdsområden är det operatörernas egna täckningskartor och Täckningskollen.se som kan ge en översiktlig bild av hur bra mobiltäckningen är. Täckningskollen är en tjänst för insamling och presentation av data om mobiltäckning hos de största operatörerna. Där finns publika kartor över Sveriges kommuner med data inrapporterade av allmänheten och vissa kommuner.

Uppkopplad avkoppling – så får du ut mesta möjliga mobildata på sjön
Inte ens den största surfpott är något värd om det inte finns mobiltäckning.

Ruinerad av roaming

På täckningskartorna framgår att mobiltäckningen varierar mellan olika kustområden och mellan olika operatörer. Men i stora drag finns det någon form av mobiltäckning till cirka 15–20 kilometer ut från kusten på de flesta håll.

Frågan är då vad som sker när man kommit så långt ut från kusten att mobilen inte längre nås från operatörernas master. Svaret är: Ingenting. Utanför mobiloperatörernas täckningsområde är ingen kommunikation med mobilnätet möjlig.

Befinner man sig med båten nära ett annat lands gräns kan det hända att man flyttas över till det landets mobilnät, så kallad roaming. Det medför oftast betydligt högre priser för samtal och surf än vad som gäller inom svenska nät. Det finns också en möjlighet att kopplas upp på ett avgränsat satellitbaserat nät, även om chanserna är små från en fritidsbåt.

På vissa större fartyg och färjor kan det finnas ett satellitbaserat mobilnät. Den som befinner sig på fartyget eller färjan kopplas upp till satellitnätet när det landbaserade nätet inte längre har täckning. Rent teoretiskt går det att kopplas upp på satellitnätet om man kör sin fritidsbåt nära en färja som erbjuder den typen av nät, men det är inte särskilt troligt.

TV: Lyxjakten krossar småbåtarna som myggor

TV: Här är bryggan där du inte vill förtöja båten

Stor ökning av båtstölder i Västra Götaland och Stockholm


Text: Jessika Ericsson • 2017-08-09
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top