TV: Båt och cykel längs Göta kanal

Den som vill ha en aktiv båtsemester kan ta med cykeln ombord och stanna till längs Göta kanal. Där finns 87 kilometer bilfri väg.

TV: Båt och cykel längs Göta kanal
Det finns många fototillfällen för cyklisterna som åker Göta kanal. //Foto: Henrik Sellin

Göta kanal rustar rejält inför den kommande båtsäsongen. I Motala ska en 240 meter lång kaj vid en gammal verkstad förvandlas till ny gästhamn och i lagunen på kanalens norra sida blir det till och med möjligt att ladda elbåtar.
I Söderköping återställs kanalprofilen till sitt ursprungliga djup och bredd samtidigt som den 260 meter långa gästbryggan blir ännu större.

Det finns alltså flera nyheter att upptäcka för dig som framåt båtsäsongen planerar att trafikera Göta kanal. Farleden är öppen från maj till september, men det krävs faktiskt inte båt för att uppleva Baltzar von Platens skapelse från nära håll.
På 87 kilometer av den 19 mil långa kanalen kan du cykla på vägar där inga bilar färdas och du trampar alldeles intill vattnet.
Göta kanal marknadsför det som "cykelsemester på Sveriges vackraste bilfria väg".

Foto: Henrik Sellin

Så här skriver Göta kanal på sin sajt:
– Titta på slussning, klappa kanalfåren eller njut av en picknick på kanalbanken medan båtarna sakta passerar. Ta med din egen cykel eller hyr av någon av våra, i dagsläget, sex stycken cykeluthyrare längs kanalen. Vill ni stanna längre än över dagen finns erbjuds en mängd olika paket som inkluderar boende, mat och vissa även en båttur på kanalen. När ni susar fram på dragvägarna passerar ni såväl sevärdheter som mysiga caféer och matställen.

Livetombord.se testade att åka Göta kanal på cykel mellan Motala och Söderköping senaste sommaren och filmade förstås resan.
Se inslaget här nedan.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Har du cyklat längs Göta kanal?
Ja
13
13
Nej