För många är grillandet en viktig del av livet ombord. Läs vårt test av årets bästa kolgrillar // Foto: Emma Glaumann

Artiklar

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord

För en kolgrillare får grillandet helt enkelt ta den tid det tar

Text: Joakim Hermansson • 2021-06-04 Uppdaterad 2021-06-09

 

Finns det något som är mer förknippat med båtlivets matlagning än att grilla?

Nä, skulle inte tro det.

Oavsett om vi bara gör enstaka dagsutflykter eller är ute hela semestern på längre båtfärder så är grillen ett lika vanligt som kärt tillbehör ombord. För de allra flesta är det nog också en vanlig kolgrill som gäller och inte något gasolsubstitut.

Visserligen går det betydligt snabbare att komma igång med en gasolgrill, eftersom uppvärmningstiden bara är några minuter. Med gasol är det också lättare att justera temperaturen, ofta med ett vanligt vred som på spisen därhemma.

Men dylika bekvämligheter bortser kolgrillsentusiasterna helt ifrån. För en kolgrillare får grillandet helt enkelt ta den tid det tar, utan genvägar.

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Det finns en uppsjö kolgrillar i kompakt format som lämpar sig väl för att kunna stuva undan ombord, och som sedan enkelt kan bäras i land över stävstegar och klippor när det är dags för alla grillmästares höjdpunkt för dagen.

Gemensamt för kolgrillarna är förstås att de laddas med kol eller briketter som bränsle, men i övrigt finns det en hel del skillnader i såväl utförande som funktioner.

Värdesätter du att ha den mest kompakta grillen, som ryms i det allra minsta stuvfacket?

Är du kanske en storgrillare som vill ha så stor grillyta som möjligt?

Eller är det allra viktigaste för dig att kunna tillaga maten med indirekt värme?

Förhoppningsvis kan det här testet ge dig vägledning i vilken gasolgrill som passar just dig och dina behov bäst.

Kolla in tabellerna, fundera och välj.

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Safire

Pris: 1 875 kronor

Vikt: 3,9 kg

Grillyta: 706 cm2

Minsta mått: 27 liter

Safire har precis som Cobb och Lotus ett hölje som inte blir varmt vid grillning. Grillen kan därför flyttas vid behov och till och med ställas på bordet. En vändbar grillplatta, där undersidan används för stekning, medföljer som standard. Den som önskar vanligt grillgaller får köpa till det för 249 kronor, medan ett rejält rostfritt lock för vindskydd och indirekt värme finns med från start. Det snäpps fast med låsbleck, så att grillen kan bäras i lockets handtag. Safiregrillen står stadigt tack vare gummiklädda fötter och låg tyngd- punkt. Grillbriketterna glöder i grillens centrum, vilket skyddar från brännskador och minimerar att askan blåser omkring, samtidigt som det inte osar på samma sätt som med ett vanligt galler över öppen glöd. Med Safires specialbriketter kan man börja grilla efter några minuter och med vanliga briketter efter omkring 20 minuter.

+ Sval utsida

+ Står stadigt på gummifötter

+ Kan även användas för bakning

+ Snabb uppstart, men bara med specialbriketter

– Liten grillyta

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Cobb Easy-to-go

Pris: 995 kronor

Vikt: 3,2 kg

Grillyta: 530 cm2

Minsta mått: 18 liter

Cobbgrillens konstruktion, med ett omgivande metallnät som ventilerar, gör höljet svalt så att grillen vid behov kan flyttas även när den är tänd. Med speciella Cobbriketter i gallerkorgen i centrum är grillen redo på några minuter, medan vanliga briketter eller kol tar de vanliga 20 minuterna innan grillen är bruksklar. Cobb har inget grillgaller utan istället en grillplatta av metall med nonstickbeläggning där maten steks/grillas, samtidigt som potatis eller grönsaker kan tillagas i folie i baljan därunder, närmare glöden. Dessa delar kan också maskindiskas. Redskap för att lyfta grillplattan medföljer. För att få vindskydd och möjlighet till indirekt värme uppe på grillplattan behöver ett kupolformat lock för cirka 500 kronor köpas till. En väska för ett par hundralappar bör man också ha, för att enklare kunna bära och förvara grillen.

+ Komplett kök om alla möjligheter används

+ Snabb uppstart, men bara med specialbriketter

+ Står säkert på gummifötter

+ Sval utsida, snygg design

– Lock och väska måste köpas till

– Testets minsta grillyta

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Biltema hopfällbar

Pris: 199 kronor

Vikt: 2,5 kg

Grillyta: 1 305 cm2

Minsta mått: 6 liter

Biltemas hopfällbara grill är en sann lågprisgrill i tunn svartmålad plåt, där färgen släpper efter bara ett fåtal grillningar. Hopfälld är den bara tre centimeter tjock och skrymmer därför minimalt när den stuvas undan. Tryck in knapparna på sidorna, fäll ut den och vinkla ut gavlarna. Sedan är det bara att lägga gallret för glödbädden i botten, och grillgallret högst upp, så är den redo för användning. Temperaturen kan inte regleras med spjäll eller liknande, och eftersom grillen saknar lock är det inte heller möjligt att få vindskydd eller indirekt värme. Grillgallret behöver rengöras och fettas in regelbundet för att hållas fräscht och minska risken att maten bränner fast. Oisolerad konstruktion, med risk att bränna sig på den heta utsidan när man grillar.

+ Testets minsta hopfälld

+ Billigast i testet

+ Låg vikt

– Inget vindskydd eller indirekt värme

– Tunn och sladdrig plåt

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Weber Go-anywhere

Pris: 1 099 kronor

Vikt: 5,7 kg

Grillyta: 1 066 cm2

Minsta mått: 39 liter

Den här portabla kolgrillen från Weber är färdigmonterad vid leverans, sånär som på ben och handtag som monteras på ett par minuter med det medföljande plastverktyget. Locket och underdelen är porslinsemaljerade och lätta att hålla rena. Det pläterade grillgallret av stål behöver regelbunden rengöring och infettning för att hållas fräscht och minska risken att maten bränner fast. Temperaturen regleras genom att öka eller minska luftgenomströmningen, med smarta skjutbara skivor på underdelen, och justerbara spjäll på locket. Benen kan smart vikas upp runt locket, så att hela grillen kan bäras med en hand i lockets handtag. Locket funkar fint som vindskydd och hjälper även till att hålla värmen inne i grillen när man vill dra nytta av indirekt värme. Oisolerad grill ger het utsida.

+ Lätt att bära, utmärkt grillresultat

+ Bra vindskydd och indirekt värme

+ 2, 5 eller 10 års garanti på olika delar

+ Fyrkantig och ganska lättstuvad

– Het utsida

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Biltema rostfri

Pris: 249 kronor

Vikt: 2,5 kg

Grillyta: 2 x 805 cm2

Minsta mått: 38 liter

Biltemas rostfria grill är av en klassisk och beprövad modell som säljs i liknande utföranden på landets alla lågprisvaruhus. Med hjälp av egna verktyg monterar man ihop den på ungefär en kvart. Tack vare snäpplåset som håller ihop de båda halvorna kan grillen hopfälld bäras i handtaget på locket. Lufttillförseln kan regleras genom spjällen i nederkant på de båda halvorna när grillen är utfälld, och härigenom justeras också temperaturen när grillen används hopfälld för att få vindskydd och indirekt värme. Kol eller briketter läggs på ett galler i botten av varje halva, eller bara i den ena, och maten placeras sedan på det större gallret en nivå upp. Grillgallret behöver regelbunden rengöring och infettning för att hållas fräscht och minska risken att maten bränner fast. Het utsida med risk att bränna sig när man grillar.

+ Låg vikt

+ Testets största grillyta, om båda halvorna tänds

+ Lågt pris

– Tunt material

– Testets längsta monteringstid

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Weber Smokey Joe

Pris: 1 049 kronor

Vikt: 4,7 kg

Grillyta: 962 cm2

Minsta mått: 48 liter

Webers portabla klotgrill levereras visserligen omonterad, men att sätta dit benen och lockets handtag går snabbt med vingmuttrar och det medföljande plastverktyget. Både lock och underdel är porslinsemaljerade och lätta att hålla rena. Glödbädden läggs på ett kraftigt stålgaller, med det pläterade grillgallret en nivå ovanför. Grillgallret behöver regelbunden rengöring och infettning för att hållas fräscht och minska risken att maten bränner fast. Locket kan ställas upp med en metallbåge som hållare och bildar då ett smart vindskydd. Bågen kan också snäppas fast när locket ligger på, så att hela grillen enkelt kan bäras i lockets handtag. Med locket på ger aluminiumspjäll möjlighet att reglera syretillförseln och därmed också grilltemperaturen. Het på utsidan när man grillar.

+ Bärs enkelt, grillar utmärkt

+ Lätt att reglera temperaturen

+ Lock för indirekt värme och vindskydd

+ 2, 5 eller 10 års garanti på olika delar

– Ganska skrymmande

– Het på utsidan

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Lotus XL

Pris: 2 123 kronor

Vikt: 6,8 kg

Grillyta: 1 320 cm2

Minsta mått: 40 liter

Lotusgrillen har sedan den lanserades 2010 fått flera internationella designutmärkelser. Den säljs i tre storlekar och många klatschiga kulörer. En batteridriven inbyggd fläkt justeras med ett belyst vred på utsidan och tillför önskad mängd syre till kol eller briketter som ligger staplade i en gallerkorg i grillens centrum. Därmed påskyndas tändningen så att grillen är bruksklar inom 3–4 minuter, och så regleras även temperaturen under grillningen. Reklamen hävdar att Lotusgrillen tack vare droppskyddet i grillgallret skulle vara rökfri, men det stämmer inte. Dels ryker det såklart från kolen som förbränns, dels letar sig fettdroppar ändå ner till kolen och orsakar os. Ytterhöljet blir inte varmt under grillningen. Lock för indirekt värme och vindskydd måste köpas till för 750 kronor, men en praktisk bärväska medföljer. Innerskålen och gallret kan maskindiskas.

+ Testets största grillyta

+ Färgglad och finns i flera kulörer

– Kräver fyra AA-batterier för att fungera

– Skrymmande att förvara

– Tyngst i testet

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Landmann Grillchef Mini

Pris: 299 kronor

Vikt: 2,7 kg

Grillyta: 706 cm2

Minsta mått: 35 liter

Landmann Grillchef Mini säljs omonterad, men är klar för användning efter knappt en kvarts monteringstid med egna verktyg. Skruva åt ordentligt! Tre snäpplås på locket håller det stadigt på plats och gör det möjligt att bära grillen i lockets handtag. Kol eller briketter läggs i en aluminiumskål på grillens botten, där aska och fett också samlas upp för tömning när grillandet är över. Grillgallret, som kräver regelbunden rengöring och infettning för att hållas fräscht, ligger en bit ovanför. Temperaturen i grillen regleras genom ett vridbart spjäll på locket för att få lagom indirekt värme. Locket kan inte ställas på högkant som vindskydd, som på Weber Smokey Joe, utan får antingen vara av eller på. Grillen blir het på utsidan när man grillar, med risk för brännskador.

+ Lågt pris

+ Låg vikt

+ Står stadigt på tre ben

– Lång monteringstid

– Het på utsidan

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann

 

Kuuma Stow N´Go 160

Pris: 2 495 kronor

Vikt: 6,5 kg

Grillyta: 1 012 cm2

Minsta mått: 30 liter

Kuumagrillen levereras helt färdigmonterad och klar för bruk, bara att fälla ut de fyra benen och ställa den på lämplig plats. Åtta av tio kunder kompletterar denna helt rostfria grill med fästen för pushpit för 695 kronor, så att grillen även kan användas bekvämt ombord. Ett överdrag som kostar lika mycket kan också vara bra att välja till. Kuuma har rostfritt grillgaller som går ganska lätt att rengöra. Locket används för att få indirekt värme eller som vindskydd och kan även snäppas fast med två lås som ger möjlighet att bära hela grillen med en hand i lockets handtag. I botten läggs grillkol eller briketter i en separat ask- och fettsamlare som sedan kan lyftas ur och tömmas. Grillen är inte isolerad, utan blir riktigt het på utsidan när den används.

+ Rostfri och gedigen känsla

+ Lätt att bära

+ Grillar fint

+ Praktisk för montering ombord

– Dyrast i testet

– Het utsida

Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord
// Foto: Emma Glaumann
Båtliv 2021: Här är bästa grillarna ombord

 

Detta är ett utdrag ur testet som publicerades i Praktiskt Båtägande 2021/6.

Vill ni läsa hela testet och se vilken grill vi tyckte var allra bäst så behövs en prenumeration på Praktiskt Båtägande.

 

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR


Text: Joakim Hermansson • 2021-06-04
ArtiklarpraktisktbatagandeGrillJoakim HermanssonLivetombord.sePraktiskt BåtägandeTest
Scroll to Top