Båtexpert Max Carlgren

Ipad till sjöss

Fråga experten Max Carlgren om båtprylar Fråga 2014-02-26: Vilken Ipad måste jag ha för att kunna använda den till sjökort? Max Carlgren svarar:   Du bör ha en med plats för simkort, det är bara dessa som har inbyggd gps. De som bara har wi-fi-anslutning har ingen inbyggd gps, då måste du ha en extern

Text: Max Carlgren • 2014-02-14 Uppdaterad 2022-03-23
Fråga experten Max Carlgren om båtprylar
Ipad till sjöss
Fråga 2014-02-26:

Vilken Ipad måste jag ha för att kunna använda den till sjökort?

Max Carlgren svarar:

 

Du bör ha en med plats för simkort, det är bara dessa som har inbyggd gps. De som bara har wi-fi-anslutning har ingen inbyggd gps, då måste du ha en extern gps, exempelvis en från Bad Elf, som du ansluter till via bluetooth. Det är enklare att köpa en Ipad med inbyggd gps, har du även ett dataabonnemang till den kan du ladda ned kartor och annan info som du behöver.

Hälsningar Max

Lars Lundbladh svarar:

För att en Ipad eller annan läsplatta skall fungera bra ombord i solljus krävs en ljustark skärm. De jag har prövat har inte haft lika bra ljusstyrka som en plotter. Annars är min erfarenhet att Bluetooth GPS fungerar bra till Ipad är det ett fåtal GPSer som fungerar om man inte gör “Jailbrake” på Ipad mjukvaran. Lite bökigt men fungerar faktiskt riktigt bra om man klara det. Har själv en Ipad 1 som fungerar med en relativt billig Bluetooth GPS.
MAX rekommendation med Bad Elf en bra lösning på en Ipad med bara WiFi. Bad Elf kostar ca 1000 kr.

/Lars


Text: Max Carlgren • 2014-02-14
Båtexpert Max CarlgrenLivetOmbord
Scroll to Top