Båtnytt testar: Så bra är Husky R7 – Finnmasters första aluminiumbåt
Husky är Finnmasters nya serie aluminiumbåtar med plastinredning. Båtnytt har varit ute och kört Husky R7. Samtliga bilder: Martin Ridne

Båtnytt testar: Så bra är Husky R7 – Finnmasters första aluminiumbåt

Plastbåtstillverkaren Finnmaster har gett sig på att bygga aluminiumbåtar med plastinsida. Men hur bra är de?
Här har Båtnytt synat Finnmaster Husky R7 i sömmarna. Läs här vad de tycker om dess styrkor och svagheter.

Text: Mikael Mahlberg Foto: Martin Ridne

Finnmaster är ett rutinerat varv vars glasfiberbåtar segrat i många tester. Men på senare år har de fått konkurrens av en helt ny båttyp, som är en blandning mellan plast och aluminium. Yamarins Cross-serie är en sådan konkurrent vars plastinsida bjuder på mycket mer komfort än en vanlig alubåt, samtidigt som skrovet i plåt är lättskött.

Flera tillverkare vill nu möta detta nya hot och kommer med liknande hybridbåtar. I höstas lanserade Finnmaster Husky-serien med hybrider. Har plastbåtsbyggarna på Finnmaster lyckats med sitt första aluminiumskrov?

Klicka här för att gå direkt till en sammanfattning av testet

På en utflyktsbåt av det här slaget gäller det att lyckas med sjöegenskaperna. Dessutom ska folk sitta bekvämt någonstans. Matkassar och flytvästar ska rymmas i stuvfack. Vi förväntar oss smarta lösningar, bra kapell och hög kvalitet på bygget.
Vi pratar ändå om båtar som kostar cirka 500 000 kronor. Det är mycket pengar för de allra flesta. När novembersolen går upp över centrala Stockholm tar jag kaffetermosen, startar motorn och kör iväg med Finnmaster Husky R7.

Frågan är om Finnmaster vunnit på att få aluminiumskrov? Svaret är tyvärr nej. Adrenalinet rinner visserligen till när jag lägger gasen i botten. Husky R7 har en minimal planingströskel och med en 200-hästare pressar jag upp ekipaget i hela 44 knop på Askrikefjärdens krabba vågor. Men skrovet stöter och aluminiumbåtens typiska "plåtburksskrammel" är påtagligt.

Finnmaster har dock lyckats få till en rymlig inredning med ordentlig U-soffa i aktern. Det gör att upp till sex personer sitter bekvämt i soffan. Med ett litet bord skapar man en matplats, dessutom går det att bädda sofforna till en solbädd med hjälp av bordet och extra dynor. I förbrunnen har Finnmaster satsat på en ren layout utan soffor, vilket kan vara bra om man vill sportfiska. Personligen gillar jag sittplatser här framme och då går det att välja till en soffa ur tillbehörskatalogen. Plastbyggarna på Finnmaster kan också konsten att utnyttja varje hålrum i innerlinern för att bygga in förvaring. Bordet och alla dynorna till soffan ryms i det enorma stuvutrymmet under aktersoffan.

En smart detalj är att luckan, tack vare en ny typ av gångjärn, inte gnider mot ryggstödsdynan och är lätt att öppna med en hand. Det låter kanske som en självklar finess, men i de flesta båtar tvingas man hålla upp stuvfacksluckan med ena handen samtidigt som man febrilt gräver med den andra. I aktern sitter två stora, lätt åtkomliga ankarboxar. Mindre väskor, flytvästar och annat som man lätt vill komma åt ryms i de två konsolerna framför förare och passagerare. Kapellet – som för övrigt fälls upp snabbt och lätt – ryms i sitt stuvfack.

Den breda stäven gör det smidigt att lägga till mot bryggor. Det är också mycket lätt att gå ombord på båten tack vare en mängd fotsteg. Andra fördelar är bra kapell samt stor badplattform i aktern.

Hur Finnmaster Husky R7 håller på sikt är oklart, men detaljerna verkar väl genomtänkta. Ett frågetecken redan nu är den stiligt designade rutramens infästning i akterkant: jag kan vicka rutan fram och tillbaka som en lös tand. Överlag har Finnmaster byggt en trevlig bowrider för utflykt i skärgården, även om de också gjort vissa nybörjarmisstag när de beger sig ut på okänt vatten. Finnmaster bör till exempel slipa på skrovets ljudisolering. 

Nästa sida: Hårda fakta om Finnmaster Husky R7

 

Husky R7 har en rymlig U-soffa, stort bord och bra stuvar. Det ger testets smartaste inredning och sittplatser för upp till åtta personer.

Överlägsna stuvfack är Finnmasters vinnande egenskap. Här ryms både packning och alla dynor. Notera de smarta gångjärnen på akterstuven som håller luckan öppen.

Förbrunnen är helt omöblerad på vår testbåt, smidigt om du vill fiska. Mot ett tillägg kan man få en sittbänk.