Test: Så bra är Jeanneaus nya allroundmaskin Merry Fisher 795 Marlin

På dryga sju meter förenas sol­dyrkarens, fiskarens, ­familjens, och den sömnigas behov. ­Sjö­egenskaperna är både ­stabila och roliga. Nya Jeanneau Merry Fisher 795 Marlin vill mycket.
Och lyckas. Tidningen Båtnytt har provkört.

Test: Så bra är Jeanneaus nya allroundmaskin Merry Fisher 795 Marlin
Jeanneau Merry Fisher 795 Marlin är en lättkörd och sjövärdig fiskebåt, som tar sjön bra och ­dessutom går hyfsat tyst i sjön.­ Samtliga bilder: Martin Ridne

Franska storproducenten Jeanneau fullkomligen sprutar ur sig nya båtmodeller och uppdaterade versioner av tidigare storsäljare. De gör det i en sådan rasande takt att det ibland är svårt att hänga med bland alla benämningar och sifferbeteckningar. I våras nådde Jeanneau Merry Fisher 795 marknaden. Den fick då ersätta varvets tidigare så framgångsrika 755, som sålts i mer än 1 000 exemplar. Till 2017 lanseras nu den mer uttalade fiskeversionen, Merry Fisher 795 Marlin. Precis som för den tidigare systermodellen har fransmännen här tänkt om vad gäller formspråk. Numera bär Merry Fisher en design som faller många av oss nordbor i smaken också rent visuellt. Själva den praktiska funktionen har nog alltid attraherat oss. 

Läs mer: Tre alternativ till Merry Fisher 795 Marlin

Vi befinner oss i Tanumstrand och ett solglittrande västerhav breder ut sig framför oss och kittlar båtkörarnerverna. Jag kliver in genom det breda skjutdörrspartiet i aktern och slår mig ner i den bekväma fåtöljen. Fotografen lossar båten och jag känner mig direkt hemma vid ratten. Allt sitter som det brukar göra i en traditionellt uppbyggd båt och jag kan snabbt konstatera att Marlin 795 är lättmanövrerad, åtminstone i dagens milda vindar. I ögonvrån ser jag att en fender hänger kvar och dinglar. Istället för att irritera mig över den, skjuter jag sidodörren snabbt åt sidan, sträcker ut handen och håvar in den. Plättlätt. Det finns klara fördelar med att ha en båt utrustad med många dörrar. Även på passagerarsidan finns en skjutdörr. Den är tilläggsutrustning och kostar drygt 13 000 kronor. I vår testversion, som alltså är utrustad med tre skjutdörrar, är sittplatserna inne i hytten begränsade. 

Till babord om föraren finns en fåtölj för ­passagerare och direkt bakom förarplatsen ytterligare en fåtölj. ­Versionen utan aktre skjutdörr är utrustad med en tvärgående ­soffa. Jag trivs inne i hytten, som ger ett rymligt intryck. De många rutorna, takluckan och de tre skjutdörrspartierna i glas bidrar till ett ovanligt bra ljusinsläpp. Sikten åt alla håll är mycket god. Ett smart runt bord kan fällas ner från taket och genom att vrida runt fåtöljerna får man en liten matgrupp för tre även inne i hytten.

Nästa sida: Så bra funkar båten för fiske

Stolarna kan snurras för att skapa en mindre matplats inne i båten. Bordet fälls enkelt ner och upp via en stång som löper hela vägen mot taket.