Test: Finnmaster S6 – stabil och sportig

Välbyggd, sportig och mångsidig. ­Finnmaster S6 är en smart och genomtänkt skärgårdsbåt där det starkaste kortet ­sitter i den centralt ­placerade förarplatsen. Båtnytt har testat båten som presenteras på vårens mässor 2017.

Test: Finnmaster S6 – stabil och sportig
Finnmaster S6 är välplanerad och välutrustad, men kostar också en slant. Samtliga bilder: Martin Ridne

Finska Finn-Marin kommer lagom till ­sommaren 2017 med ännu en välriktad flirt till sommarstugeägaren, soldyrkaren och skärgårdsexploatören. Finn-Marin är känt för sina välkonstruerade båtar och kan nog inom kort även checka in som en av de flitigaste producenterna vad gäller att komma med – och förverkliga – nya idéer. Utöver att nyligen ha landat med en helt ny aluminiumhybridserie i form av Husky-modellerna, lanserar varvet, som även äger Grandezza, i strid ström nya väl­genomtänkta modeller. Finnmaster S6 är inget undantag.  

Längden på dryga 6 meter har utnyttjats väl och en rad praktiska lösningar ger båten det där lilla extra, som ofta är så svårt att lyckas med. Sedan tidigare finns i konsol­serien 52 Sc och 55 Sc. Jämfört med dem står nya S6 för ett modernare och sportigare stuk. På det hela taget är S6 ­genomtänkt och rejäl, som gjord för att kvala in under ­orden modern skärgårdsjeep för sköna sommardagar.

 

Vi får provköra nyheten på västkusten. Förhållandena är perfekta. Solsken, måttliga vindar och en hel del lättfångade vågor. Känslan är som en sommardag, fast vi i själva verket befinner oss långt in på hösten. Jag kommer snart att sända en tacksam tanke till konstruktören för att S6 begåvats med en ovanligt hög och välutformad vindruta.

Jag skuttar lätt ombord. Dubbla pulpitar i stäven och höga grabbräcken längs hela fördäcket ger en säker passage. Det borgar också för god säkerhet om du som jag ofta färdas med busiga barn på jakt efter fartvinds- och ­våghoppskickar längst fram i stäven. Utrymmet för om konsolen är välplanerat och har flera smarta detaljer, bland annat inbyggda fenderhållare och praktiskt steg bredvid sittplatsen i stäven.

Läs mer: Gratis tester av Finnmasters båtar

Direkt för om konsolen finns en rymlig soffa med bekvämt ryggstöd och plats för två. Under soffan väntar en riktigt rymlig stuv. Den sträcker sig en bit in under konsolen och sväljer garanterat det mesta av packningen. Stuven når du både via fördäckssoffan och via sidan av konsolen. För dig som gärna ligger och myser i solen, går det lätt att bädda upp en förhållandevis rymlig solbädd. Vår båt är utrustad med teakdäck, vilket förhöjer känslan och snygghetsfaktorn – men också priset med cirka 38 000 kronor. 

 

Det är gott om durkyta för passage vid sidan av den breda pulpeten. Teakdäck är tillval.