Nu drar OS-seglingarna till havs – och en klassisk båt försvinner

Det vankas stora förändringar på seglingens OS-program inför spelen i Paris 2024. Två klasser med starka svenskhopp försvinner och en ny kölbåtsklass tillkommer.

Nu drar OS-seglingarna till havs – och en klassisk båt försvinner
Max Salminen är vårt starkaste kort i Finnjollen. Men det blir ingen mer OS-segling i klassen för hans del efter 2020. Foto: Jesus Renedo

Internationella kappseglingsförbundet (World Sailing) har beslutat om flera förändringar till sommar-OS 2024. Bland annat försvinner Finnjollen från programmet, skriver svenska seglarförbundet i ett pressmeddelande. 

- Det är tråkigt att Finnjollen, där vi har många duktiga seglare, försvinner. Samtidigt öppnar sig nya möjligheter med nya klasser och vi välkomnar givetvis att det kommer att delas ut lika många OS-medaljer till damer som till herrar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet (SSF).

Finnjollen debuterade i de olympiska sommarspelen 1952 i Helsingfors. Sedan dess har Finnjollen varit en OS-klass som passat det lite tyngre männen. Men nu är dess "OS-dagar" räknade och i Tokyo 2020 är den med för 18:e och troligen sista gången.

Nästa sida: Samtliga nyheter i seglingens OS-program