Checklistan – har du koll inför sjösättningen

Nu är det hög tid att göra det sista inför sjösättningen. Men frågan är om du har koll på allt. Ett misstag kan vara förödande för hela säsongen. Vi har listan som hjälper dig med vårrustningen.

Checklistan – har du koll inför sjösättningen
Advertisement

Du har kanske gjort det förut, men varje år kan det vara bra att uppdatera sig på vad som gäller och vad du absolut inte får missa. Vi ger dig några handfasta tips inför sjösättningen. 

MOTORN
– Motorn är en vital del som bör prioriteras oavsett om du har en motor- eller segelbåt, eller oberoende motorns storlek. Oljeservice görs med fördel på hösten, som att byta oljefilter och olja. Det innebär inte att du helt kan bortse från detta på våren. Se över oljenivåer så att det inte skett något oförutsägbart under vinterförvaringen. Oljan ska vara gyllenbrun och klar. Är den grå eller grumlig behöver oljan bytas och drevet packas om. Hann du inte med detta i höstas så är det bättre sent än aldrig att byta nu. Kontrollera även remmar och montera impellern.

Om du har en båt med utombordsmotor, kolla motorbultar och att du har ett godkänt lås på utombordare.

PROPELLERN
– Kontrollera att propellern är i gott skick, att anoderna har tillräcklig tjocklek och att propellern sitter ordentligt monterad. Om inte måste detta justeras eller bytas. Vid ny propeller, montera på propellern enligt tillverkarens anvisningar – att tappa en propeller under säsong är inte kul.

GASOL
– Har du gasol i båten bör även denna kontrolleras noggrant. Kontrollera slangar och leta efter torrsprickor. Gör ett läckagetest och byt vid minsta osäkerhet. Gummislangar och packningar åldras och ska bytas ut regelbundet.

GENOMFÖRINGAR OCH SLANGAR
– Båtens genomföringar är potentiella läckagepunkter. Ryck i genomföringarna från insidan av båten för att försäkra dig om att de är hela och inte börjat läcka. Detta är också en punkt på checklistan som är bra att upprepa när båten väl kommit i vattnet, som en extra försäkring.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HOS LÄNSFÖRSÄKRINGAR

BATTERIET
– Sätt batteriet på laddning och kontrollera att det fungerar normalt.

BOTTENMÅLA
– Att bottenmåla båten är ett bra skydd mot oönskade vattenbeväxning. Det är inte bara jobbigt när båten lyfts upp på land i höst och det ska tas bort, det påverkar även båtens framfart i vattnet. Både när det kommer till manövrering och bränsleförbrukning. När du väljer bottenfärg ska du välja en sort anpassad efter de vatten du ska använda båten i för att få rätt effekt. Har du köpt ny begagnad båt för denna säsong från västkusten som du nu ska ha i Östersjön bör du byta färg. Aluminiumbåtar, till exempel, kan få skador på skrovet om du använder dig av fel sort.

SJÖKORT
– Redan nu kan det vara värt att kontrollera att du har uppdaterade sjökort, oavsett om du använder klassiska eller GPS.

DYVIKAN
– Stäng skrovgenomföringar och kom ihåg att montera tillbaka dyvikan. Tänk på att kolla tätheten på ventiler i både öppet och stängt läge.

MASTEN
– Har du segelbåt får du inte heller glömma att kontroller skicket på masten. Så att alla vajrar och kardeler är hela och så att inga infästningar är slitna eller sönder.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HOS LÄNSFÖRSÄKRINGAR