151193.jpg

Artiklar

Segling med dubbla skrov för alla

Snart är det dags för alla att på samma villkor kunna sticka ut på en helgsegling i skärgården. Olle Hansen heter entusiasten som vill göra det möjligt för personer med funktionshinder att hitta ut på sjön med flerskrovig segelbåt. Därför har han tagit hit en katamaran från England som är specialbyggd för att göra det möjligt även för dem som till exempel sitter i rullstol att komma ut och segla aktivt.

Text: Redaktionen • 2008-03-27 Uppdaterad 2021-06-10

Båten är framtagen av en engelsman, Mike Wood, som efter en trafikolycka för några år sedan är rullstolsburen. Katamaranen, som är elva meter lång och sex meter bred, har konstruerats särskilt med funktionshindrade seglare i tanken; från rullstolsburna till dem som till exempel drabbats av en stroke. Bland de speciella konstruktionerna är att sittbrunnen är placerad framför överbyggnaden för att det ska vara enkelt att hålla full koll även om man sitter ner. Alla skot, fall och trimlinor är neddragna till mastfoten som också finns lätt tillgängliga i sittbrunnen. I övrigt skiljer sig båten inte så mycket från andra liknande ”vanliga” katamaner – det finns ett par ramper som gör det möjligt att rulla ombord från flytbryggor, det finns en hiss som leder ner till bostadsdelen, ratten är tiltad för att inte rullstolarnas fotsteg ska fastna i ekrarna och det finns inga trösklar någonstans.

Segling med dubbla skrov för alla

Segling med dubbla skrov för alla

Lån över sommaren Från det man lånade båten från England i mitten av juni, så har 25-30 stycken personer fått testa att segla, varav hälften med någon funktionsnedsättning. I mitten av augusti seglade man båten tillbaka över Nordsjön, men Olle Hansen hoppas att man ska kunna köpa båten till Sverige redan till nästa sommar.

Eldsjälen Olle Hansen har själv seglat katamaran i tolv år och är engagerad i Svenska Katamaran- och Triomaranseglarförbundet genom kommittén Handicat som just kombinerar katamaraner med seglare med någon form av funktionshinder.

– Den här båten är precis vad jag har drömt om, det gör det möjligt att erbjuda segling för alla, säger Olle.

Men fortfarande saknas pengar för att göra det möjligt att köpa den. Båten hoppas Olle få köpa begagnad för runt två miljoner, men för det måste man först hitta entusiastiska sponsorer som vill vara med och föra ut segling till flera.

Segling med dubbla skrov för alla

Längd: 11 meter Bredd: 6 meter Djup: 1 meter Krysställ: cirka 70 kvadratmeter Material: Divinycell Mer info: www.handicat.se

Segling med dubbla skrov för alla

Segling med dubbla skrov för alla

Bild: Olle Hansen

Av: Micke Westin

Segling med dubbla skrov för alla Segling med dubbla skrov för alla Segling med dubbla skrov för alla

Segling med dubbla skrov för alla Segling med dubbla skrov för alla Segling med dubbla skrov för alla


Text: Redaktionen • 2008-03-27
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top