Var fjärde båtägare väljer att inte försäkra båten // Foto: Martin Strömberg

Artiklar

Var fjärde båtägare har ingen försäkring

52 procent av Sveriges båtägare har inte säkerhetsbesiktigat sin båt. Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Blocket. Var fjärde har heller inte försäkrat båten och endast fyra av tio har en stöldskyddsmärkning - skillnaden mellan storstad och landsbygd är markant.

Text: Martin Strömberg • 2019-07-27 Uppdaterad 2021-06-09

29 procent av Sveriges båtägare har någon gång gått på grund med sin båt, vilket kan orsaka defekter på både skrov och motor.

Att försäkra sin båt samt se till att den är sjöduglig kan för många låta som en självklarhet, men i undersökningen gjord av Yougov på uppdrag av Blocket visar det sig att var fjärde (25%) inte har försäkrat den alls. Andelen oförsäkrade båtar är högst i landsbygdsområdena (39%), och lägst i storstäderna (15%). Varannan svensk båtägare (52%) har inte heller säkerhetsbesiktigat sin båt.

Av de svenska båtägare som idag har försäkrat sin båt har 64 procent tecknat en separat båtförsäkring medan 36 procent förlitar sig på hemförsäkringen. Fyra av tio (40%) båtägare har även valt att stöldskyddsmärka sin båt. Flest stöldskyddsmärker sina båtar i storstadsområdena (50%) vilket är en markant skillnad mot landsbygden där majoriteten (72%) har valt att inte stöldskyddsmärka sin båt överhuvudtaget. 

 – Att köpa en båt är för många ett stort köp, som såklart ska kännas bra och vara så tryggt och säkert som möjligt. Så när du ska köpa en båt så be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik och använd dig av Blockets digitala köpekontrakt. För att sedan försäkra dig om att du gör ett så bra köp som möjligt se till att kontrollera och besikta båten noga. Har du själv inte fullständig kunskap om vad du bör titta på kan du ta hjälp av en vän eller anlita en besiktningsman, avslutar Tero Marjamäki.

 

Viktigt att kontrollera innan du köper båt:

• Att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik. Identifiera säljaren, notera ID i kvittot.

• Att båten inte är belånad.

• Båtens skrov- och motornummer så att båten inte är stulen.

 

Viktigt att tänka på när du köper båt:

• Gör upp affären på säljarens bankkontor. Förvissa dig om att eventuella lån på båten löses.

• Betala med bank-/postväxel. Då slipper du ta med stora summor kontanter.

• Om du köper båten via Blocket, använd Blockets köpekontrakt. Det är alltid viktigt att i efterhand kunna styrka vad man var överens om.

 

Viktigt att tänka på när du säljer din båt:

• Följ alltid med på provkörningar och kräv att få se legitimation!

• Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.

• Acceptera inte betalning med check! Den kan sakna täckning.

• Se upp för falska båtförmedlare som vill sälja båten åt dig. De lämnar en mindre handpenning och försvinner sedan med båten.

• Om du får erbjudanden från utlandet är det extra viktigt att du aldrig lägger ut pengar eller bokar transporttjänster åt köparen. Om köparen inte vill komma till dig och se båten innan köp är erbjudandet oseriöst och vi uppmanar dig avbryta affären. 

 

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5-10 april har sammanlagt 2209 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige, varav 474 båtägare, 307 som inte äger båt men överväger att köpa båt och 1428 som inte äger båt och inte överväger att köpa båt.

Segla ut i Europa – viktiga saker att tänka på


Text: Martin Strömberg • 2019-07-27
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top