Båtnytt

Här är 10 hetaste trenderna i båtvärlden 2017

Båtnytt ­summerar ­intrycken från världens båtmässor och internationella båtkonferenser. Det här har du att förvänta dig av båtåret 2017.

Här är 10 hetaste trenderna i båtvärlden 2017
Utombordarmanin i båtvärlden är inte över. Foto: Båtnytt

 

 

1. Utombordare

Starkare och flera! 2016 var utombordsmotorns år och allt pekar på att trenden fortsätter. Det ska vara fler, fetare och mer vrålande i och från aktern på våra båtar. En trend som kan tyckas heltokig och gå stick i stäv med miljö- och ekonomitänk.

En snabb glimt på båtlivet i Dubai och Florida och det dröjer inte länge innan du slutar höja på ögonbrynen åt potentiella fartvidunder utrustade med dubbel-, trippel- eller kvadrupelmontage. Att här se båtar glida omkring med Seven Marines smått tokiga 627-hästare lär snart inte heller vara något som får ögonbryn att höjas.

På våra breddgrader blir det allt vanligare att hänga på dubbelmontage, bitvis mest bara för att man kan och för att det givetvis ser coolt ut. Förvisso kan en extra motor vara bra för andra syften än ur fart- och coolhetsaspekten. Till exempel som en extra säkerhetsåtgärd om den ena motorn skulle lägga av… Och att utrusta båtar upp till 40 fot med utombordare i vettig hästkraftsnivå är inte så tokigt. Spännande att följa är även utvecklingen av diselutombordare och eldrivna motorer

 

2. Crossover

Fiske – familj – vattensport. Crossover äger. Allt fler fritidsbåtar byggs med syftet att leverera lite av allt och mycket av en del, eller i en specifik nisch. Några exempel är moderna multifiskebåtar som Beneteaus Baraccuda, Jeanneaus Merry Fisher och en strid ström mindre båtar som anpassar däckslayouten till fiskeentusiasten.

Men – och det är just det här som är grejen – de har också funktioner som gör att man i ett enkelt handgrepp kan förvandla båten från en fiskeplattform till en underhållningsmaskin för vänner och familj på jakt efter solbadande, social samvaro runt ett matbord eller en adrenalinstinn fartkick på wakesurfbrädan. Det vill säga, det handlar om att inkludera istället för att exkludera – och att göra det med smarta knep. 

Crossovertrenden syns också i materialvalen, så som det växande utbudet av hybridbåtar och då främst i kombinationen aluminiumskrov med en innerliner i plast, så som Buster Magnum E, de nya Husky-modellerna från Finnmaster och Ranger från Nordkapp, med flera.

En annan trend är att även de mest råbarkade aluminiumbåtarna nu bjuder på allt snyggare linjer och lyxigare inredning. Här kan bland annat nämnas XO Cruiser och kommande satsning från svenska ribtillverkaren Rupert, som lanserar två stycken 9- och 12-meters lyxiga aluminiumbåtar.

 

3. Wakesurf

Wakesurfandet når nya höjder. På mässorna är hallarna fyllda till bredden med vattensportutrustning och diverse roliga lekprylar. Flera av de mässor vi besökt har dessutom haft egna wakesurf-testa-på-bassänger. Från att ha varit en sport för några få når den nu bredare målgrupper – och kan mycket väl komma att fungera som inkörsport till båtlivet. Det kan bero på nya, mer lättsurfade och estetiskt tilltalande brädor, men också på en hel radda av nya båtar, specialbyggda för wakesurf, till exempel nya XT-serien från Mastercraft och SLX-W230 från Sea Ray.

Bidrar gör också innovationer som Volvo Pentas Forward drive, som gör att du inte riskerar att bli av med någon kroppslem vid vurpan. Dessutom skapar drivsystemet, kanske inte just den där perfekta drömvågen men ändå, riktigt inbjudande surfvågor som du inte behöver sitta och vänta på i en evighet. Här får du den istället serverad direkt framför näsan.

En annan bidragande orsak är att det helt enkelt är coolt och att det är en busenkel genväg för dig som jagar likes och credpoäng på diverse sociala medier. Och det är precis just det folk gör. De delar friskt med sig av sina åkupplevelser – och vips, så sprids hajpen ännu mer. Det lär komma än fler båtar specialgjorda för denna sport framöver, även om det kan ta ett tag innan trenden helt nått oss här i kalla Nord.

Nästa sida: Klassiska märken och modeller kommer tillbaka