151333.jpg

Artiklar

Tyst och trygg

Skimrande i elfenbensrosa ligger Björn Bivermans Golden Lady och tronar i Brunnsvikens mörkgröna vatten. Färgen är snygg men ovanlig. Ursprungligen beställdes båten av en färghandlare från Täby. Därav den något säregna kulören. Den syns bäst i solnedgången. Tillsammans med de röda och svarta dekalerna bidrar färgen till att båten sticker ut från andra Orrskär 850.

Text: Redaktionen • 2008-02-06 Uppdaterad 2021-06-10

– Det här är enda exemplaret som ser ut på det här sättet. Unikt är också de blanka fönsterlisterna och teakdäcket. Det är lite kul med en båt som inte ser ut som alla andra, säger Björn Biverman.

Färgen och utseendet är betydelsefullt men det är under ytan som båtens viktigaste egenskaper döljer sig. Skrovet är planande och det har en köl som ger båten en stabil och säker gång. Till de första exemplaren som kom 1981 användes samma skrov som till föregångaren Orrskär 27. Det var bara överbyggnaden som skiljde. Året efter kom det första skrovet som togs fram speciellt för Orrskär 850. Det hade andra genomföringar med en forma av gälar i vatttenlinjen. 1986 gjordes skrovet om igen och blev något bredare i vattenlinjen. Efter det har Johan Eklund som nu står för nytillverkningen av båtarna ytterligare utvecklat formen och blanda annat kortat kölen något.

När Björn Biverman bjuder på en provtur får Golden Lady visa vad hon går för. Han styr ut på Brunnsvikens stilla vatten och då hörs endast ett svagt surrande från motorn. Efter passagen genom den trånga Ålkistan ökar han på gasen och motorljudet ökar men blir aldrig störande. Båten planar runt 11 knops och har en behaglig marchfart på 18- 20 knop. Om Björn pressar motorn fullt och det råder goda väderförhållanden kan han få upp henne till 28 knop. I låga hastigheter har Orrskär 850 en benägenhet att slingra lite och man får vara med och parera vid rodret. I högre hastigheter är hon kursstabil och klyver vågorna behagligt. Björn demonstrerar båtens sjöduglighet genom att gira i maxfart. Det känns helt odramatiskt. Han kan släppa ratten och låta båten gå själv utan att den hittar på några obehagliga överraskningar. Den går som på räls.

Den patenterade kassetten

Motorljudet blir aldrig störande. Den unika lösningen med upphängningen i kassett presenterades redan 1975 till Orrskär 27 och den är kanske varvets största innovation. Genom att minimera överföringen av vibrationer från motor till skrov kunde Erik Samuelsson få ner ljudnivån och öka komforten ombord. När Orrskär 850 lanserades i början av 80-talet fick den gott betyg för sin ”viskande motor”. Bakom de goda omdömena döljer sig den unika motorupphängningen.

Men med tiden finns det risk att gummikuddarna som konstruktionen hänger på sjunker ner. Om det inträffar kan det i sin tur orsaka skador på den gummiduk som sitter mellan drevskölden och skrovet. Ett byte av gummiduken är en relativt komplicerad operation. Björn har inte behövd åtgärda det ännu. Han underhåller gummit med silliconspray.

Han kontrollerar också kontinuerligt motorupphängningen i sin båt med en vanlig tummstock. En annan försiktighetsåtgärd som han gör är att lägga ut hushållspapper på vissa ställen för att hålla koll på om det skulle uppstå oljeläckage. Oljan kan skada gummiduken.

I de första Orrskär 850 satt det en Volvo Penta PRO 40 på 130 hästkrafter och ett 280 drev. Vilket kanske var lite för klent. I Björns båt sitter en Volvo Penta 40 B på 165 hästkrafter och ett 290 duopropp drev med powertrim. Det räcker ganska bra för att ge båten den kraft den behöver. Bränsleförbrukningen är relativt blygsam på 1,5 liter per sjömil.

Lättmanövrerad på små utrymmen

En titt på elsystemet gör en gammal kabeldragare glad. Det är välorganiserat och lätt begripligt. Anslutningarna är enkla att följa och allt sitter lättåtkomligt bakom en lucka i ruffen. Elsystemet i Orrskär 850 borde fungera som skola för mer förvirrade konstruktörers lösningar.

Golden Lady är lättmanövrerad. Björn Biverman har inga problem att hantera tilläggningen vid kaj själv. Han har ingen bogpropeller och endast ett drev men kan ändå få båten dit han vill.

– Hon vänder på en femöring. Jag vet andra som har bogpropeller och dubbla drev men jag tycker det är onödigt. Vad gör du när bogpropellern krånglar? Det är bättre att lära sig hantera båten som den är, menar han.

På längre turer är det 14-åriga dottern Caroline som agerar gast. Det verkar som de är et bra team tillsammans.

Tummen upp:

Tyst och trygg

Tyst och trygg

Tyst och trygg

Tummen ner:

Tyst och trygg

Av: Samuel Karlsson

Tyst och trygg Tyst och trygg Tyst och trygg

Tyst och trygg


Text: Redaktionen • 2008-02-06
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtklassiker
Scroll to Top