Praktiskt Båtägande

Så lagar du underbar mat ombord – Levéns bästa tips

Fantastisk mat med enkla medel.

Så lagar du underbar mat ombord – Levéns bästa tips
Anders Levén använder en mellanstor wokpanna, som han efter användning helt enkelt lägger i stuvutrymmet under en toft // Foto: Fredrik Olsson

 

Det går att laga mat även i en lite mindre, öppen båt. Visst, det underlättar om man som tv-kocken Anders Levén har en specialbyggd lösning med köksmodul och arbetsbord, men man kommer långt med ett stormkök eller en vanlig liten grill ombord.

Ett stalltips från Anders, när det gäller attiraljer, är att inte välja för små kokkärl, eftersom det i ett litet kärl är svårt att arbeta upp den värme som behövs. Själv använder han en mellanstor wokpanna, som han efter användning helt enkelt lägger i stuvutrymmet under en toft.

Här delar Anders Levén med sig av ett enkelt recept till Praktiskt Båtägandes läsare.

Vi kan intyga att det smakar gott!

 

WOKAD KALKONFILÉ MED UNDERBARA GRÖNSAKER

400 g färsk kalkonfilé
1 zucchini, strimlad
1⁄2 spetskål, skuren i bitar
1 fång med grön sparris, skalade och i bitar 2 morötter, strimlade
2 röda lökar, skivade
1 röd paprika, strimlad
Skuren färsk gräslök och dragon
Raps- eller solrosolja att steka i
Havssalt
Nymald svartpeppar
1 msk curry
1 msk riven ingefära

Marinad till kalkonköttet

1 riven vitlök
1 dl japansk soya
1 msk chiliflakes
2 msk sesamolja
1 msk fisksås
Strimla och marinera kalkonköttet.
Strimla alla grönsaker och lägg dem i en påse.

Med enkla medel kan man skapa riktigt läckra maträtter även ombord // Foto: Fredrik Olsson

 

Det här är en enkel rätt, där allt wokas i en stor, het wok, gärna över gas eller på grillen.

Börja med att bryna köttet i riktigt het olja. När det är ordentligt brynt, låt det vila i en skål. Woka sedan grönsakerna och krydda med curry, riven ingefära, salt och peppar.

Avsluta med att strö över rikligt med färska örter.

I med köttet, vänd om och servera direkt med bröd eller ris.

Smaklig spis!

Levéns tips är att inte använda för små kokkärl då det kan vara svårt att få tillräcklig värme // Foto: Fredrik Olsson

Älskar att laga mat ombord?
Ja
6
3
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!