Praktiskt Båtägande

Västkustpärlan Skärhamn utsedd till årets gästhamn – för andra gången

Det skyddade läget och närheten till service är två egenskaper som bidrar till att Praktiskt Båtägandes läsare röstat fram Skärhamn till Årets gästhamn 2017. Och det råder inget tvivel om populariteten hos läsarna – Skärhamn fick utmärkelsen även för två år sedan.

Västkustpärlan Skärhamn utsedd till årets gästhamn – för andra gången
– Målet är att alltid göra någon förändring inför varje säsong. Det behöver inte vara så omfattande, bara att det syns att något hänt sedan sist. Det tror jag är viktigt, säger hamnkapten Bengt Olsson. Samtliga bilder: Anna Berglund

Skärhamns gästhamn ligger skyddat från nästan alla vindar mitt i det lilla kustsamhället, nära bibliotek, Systembolag, mataffär, restauranger och butiker. I hamnen ligger också Nordiska Akvarellmuseet, och under juli besöker ateljévärdarna gästhamnen med en ambulerande målarverkstad. 

Om vintern är bister, blåsig, lite ödslig och nyckfull, är våren och sommaren en idyll här. Det är strosande människor på bryggorna, krabbfiske och livfullt båtliv. Det är loja dagar och ljumma kvällar kring grillarna och småprat med båtgrannar eller hamnvärdar. Det största störningsmomentet i denna lugna och vänliga familjehamn är morgonpigga måsar och en och annan förbipasserande Epa-traktor eller trimmad flakmoppe. 

Nästa sida: Inte bara tillfälliga gäster