Nu får du betala grannbåtens el i gästhamnen

Orust kommun gör en justering av såväl gästhamnsavgifter som kostnaden för kommunala båtplatser till säsongen 2017. En speciell grupp gästhamnsbesökare blir tydliga förlorare i och med förändringen.

Nu får du betala grannbåtens el i gästhamnen
Här i Ellös gästhamn på Orust får du betala för elen nästa sommar – vare sig du använder den eller inte. Foto: Jens Augustinsson

Orust kommun i Bohuslän tar ett större grepp kring avgifter för såväl gästhamnsplatser som permanenta platser till säsongen 2017, skriver tidningen Bohusläningen.

Det som ligger till grund till delar av förändringen är en enkätundersökning, som visar att många gästhamnsbesökare på Orust vill att all gästhamnsservice ska ingå i avgiften. Som det är idag betalas en separat avgift för tillexempel el. Det kommer nu alltså införas en en enhetlig taxa, som kommer vara några procent högre än de avgifter som tas ut idag.

Detta innebär att de gästande båtar som inte utnyttjar el kommer få betala för detta ändå. För dem som redan idag utnyttjar denna service blir prisskillnaden mot tidirgare marginell.

Här är förändringarna kring gästhamnsavgifter som föreslås införas i Orust kommun 2017: 

* Enhetlig gästhamnstaxa, som blir något högre än nuvarande grundtaxa. Oklart hur hög.

* Antalet sommarveckor som räknas som högsäsong utökas. Idag infaller dessa vecka 28-31. Under högsäsongsveckorna ökar avgifterna i gästhmnarna med 25-67 procent, beroende på storlek på båt och vilken gästhamn det handlar om.

* Alla båtar upp till 13 meter får samma avgift. Idag är avgiften 17-33 procent högre för en båt 10-13 meter jämfört med en båt som är under 10 meter.

* Det införs en speciell taxa för att lösa dagbiljett i gästhamnarna

Orust kommun driver idag åtta stycken gästhamnar (Edshultshall, Ellös, Gullholmen, Henån, Hälleviksstrand, Käringön, Mollösund och Stocken) som sammanlagt har 15 000-16 000 gästnätter per sommarsäsong.

Nästa sida: Så försändras avgifterna för kommunala båtplatser