10 saker som gör dig hatad i gästhamnen

Det gäller att sköta dina kort rätt när du samsas med andra i gästhamnar och marinor i sommar. Annars drar du lätt på dig andras irritation och vrede. Här är några saker som du absolut ska undvika om du inte ska hamna i onåd hos hamnvärdar och dina båtgrannar.

1. Tidsbegränsad parkering

När du tankat eller eller lastat båten är det inte läge att i lugn och ro stå kvar på bryggan och småsnacka med folk och ta en glass. Det finns fler som behöver använda bryggan och om du såsar för mycket lär du snart bli varse detta.

2. Av bara farten

Slå av på takten – ordentligt – när du kommer in i hamnen. Det är inte bara svallvågor som stör dina båtgrannar, det kan också oväntat dyka upp små gummibåtar och andra flytetyg som kör runt i hamnen och du blir bara olycklig om du skulle råka köra på någon för att du kört för fort. Så ta det försiktigt innanför hamnpirarna. Självklart gäller samma sak om du är den som sitter i gummibåten eller på skotern – ta det lugnt i hamnen.

3. Ingen skitsak

Okej, har du toa ombord så ska du ha hålltank. Men om så ändå inte är fallet, låt bli att använda toan i hamn. Det kommer bli ett jäkla liv om du blir påkommen.

Nästa sida: Så bör du kliva över grannens båt