5 anledningar till att båtsemestra i Bohuslän i sommar

Bohuslän är alltid lite mer. Här är havet saltare, solnedgången vackrare och skaldjuren färskare. Missa inte Bohuslän i sommar!

5 anledningar till att båtsemestra i Bohuslän i sommar
Inbjudan till Bohuslän. Foto: iStock

Det är svårt att inte bli påverkad av Bohusläns skärgård. Det är kargt och det är utsatt. Men det är också kusten där solen går ner i havet bakom en obruten horisont och kvällssolen kastar sina sista strålar mot mjukrosa granithällar.

Det är också här du avnjuter de färskaste skaldjuren och upplever det mest blomstrande djurlivet, såväl ovan som under ytan. Du som tagit båten längs bohuskusten vet förstås vad vi pratar om. Till dig som ännu inte gjort det säger vi bara grattis, du har oförglömliga upplevelser framför dig. Här får du några av redaktionens personliga Bohuslän-favoriter – och nåt ställe du absolut bör hålla dig borta ifrån. 

 

1. Fascinerande historia

Bohusläns placering med närhet till både Danmark och Norge har säkert påverkat lanskapet i stor utsträckning. Bohuslän har varit norskt i olika omgångar. Ett av Norges största avtryck är Bohus fästning utanför Kungälv, som påbörjades 1308 för att säkra upp Norges dåtida sydgräns. Fästningen ligger väldigt spektakulärt belägen på en liten klippholme i korsningen mellan Göta älv och Nordre älv vid Hisingens nordspets. Om du är på väg upp- eller nedströms i Göta älv syns fästningen tydligt där den tronar på den 40 meter höga klippan. Ett besök rekommenderas verkligen om man vill känna historiens vingslag. Bohus fästning kan stoltsera med att den under sina glansdagar var ointaglig. 14 försök gjordes – inget lyckades.

Mellan 1397 och 1523 var de tre länderna till stor del ett och samma genom Kalmarunionen. När Sverige sen lämnade unionen tillföll Bohuslän kungariket Danmark-Norge och blev svenskt igen först vid freden i Roskilde 1658. Och än idag kan man tydligt ana de norska influenserna i dialekten, särskilt längre norrut.

Fiskebäckskil och Lysekil (i bakgrunden) ligger på var sin sida vid mynningen till Sveriges enda tröskelfjord Gullmarn. Kyrktornet i Lysekil är en välkänd siluett för de som färdas i båt längs kusten. Foto: iStock

Annars är Bohuslän förmodligen mest känt för sillfiske, båtbyggeri och stenhuggeri. Och detta kan man hitta spår av i nästan varje klippskreva.

Är du nyfiken på att uppleva historiska miljöer av den här typen på din färd genom Bohuslän så får du absolut inte missa Bassholmen. Det kanske är svårt att tänka sig idag, men på denna lilla ö som ligger inklämd i den grönskande innerskärgården i mellersta Bohuslän, byggdes en gång i tiden ganska rejäla seglskutor. Lägg till längs den lilla gästbryggan och njut av ett stycke båtbyggerihistoria och ett härligt lugn. 

Längre norrut hittar man också otaliga sår och spår i landskapet efter den stenhuggeriverksamhet som resulterade i att det levererades vacker bohusgranit till stora delar av världen.

Är du nyfiken på att lära dig mer om Bohusläns båtbyggarhistoria så måste du lägga till i Skärhamn under träbåtsfestivalen. 

 

2. Naturen

Bohusläns karga anlete kan se ogästvänligt ut vid en första anblick. Vindpinade klipphällar som ibland inte ger mycket lä och en tillsynes fattig flora. Men skenet bedrar. Trots att skärgården är mycket mindre i antal öar räknat än till exempel Stockholms skärgård, så finns det väldigt gott om bra naturhamnar.

Och när du väl går iland så kommer du snart upptäcka den stora artrikedom som på avstånd inte går att ana på de grå klipporna. Ljung, kaprifol och havtorn gör bergen till vackra och väldoftande tavlor.

Det kan särskilt rekommenderas att göra strandhugg på Hermanö och Väderöarna. Hermanö ligger tätt ihop med den betydligt mer namnkunniga Gullholmen. Men om du vill uppleva den fantastiska naturen, så skippa den stökiga gästhamnen och ankra hellre upp i någon av vikarna vid öns södra ända, nära Hermanö huvud. Ta en promenad över ljungslätterna på södra delen av ön. På vissa ställen försvinner havet ur sikte och du får nästan känslan av att du vandrar i ett fjällandskap. En oerhört häftig upplevelse!

Bohuslän i sommarskrud. Foto: iStock

Väderöarna är Sveriges västligaste utpost och har en alldeles för lång och spännande historia för berättas här. Men det var i de här trakterna som de sista svenska kolonierna av lunnefåglar siktades och historier och skrönor talar om späckhuggare som kastade sig upp på klipporna och fångade säl i början på 1900-talet.

Även om man inte kan sikta några späckhuggare idag så är Väderöarna ett ställe där naturen verkligen har vridit upp volymen på max. Både floran och faunan är mer artrik än i något annat svenskt havsområde. Här finns ett av landets få korallrev, en fjärdedel av landets bestånd av tobisgrissla finns här och det går att sikta sälkolonier på skären runt omkring. Vattnet är så gnistrande klart att man vill ha det som ett smycke runt halsen.

På land kan man också få uppleva fantastiska skådespel när grodorna bryter skymningstystnaden och här kan du sikta landets största fjärilsarter. Kort och gott så är Väderöarna en mycket värdig representant för Bohuslän och ett måste om man färdas genom skärgården.

Nästa sida: Den här hamnen kan du skippa