Bästa hamnarna i sommar – platserna du bara inte får missa

Dags att ta fram sjökortet och planera sommarsemestern. Oavsett om du är en festprisse, livsnjutare eller reser med familjen. Här finns 10 gästhamnar att ta sikte mot i sommar.

Bästa hamnarna i sommar – platserna du bara inte får missa
Skymmning över Stockens gästhamn, Orust.
Advertisement

LILLA BOMMEN, GÖTEBORG
Lägg till mitt i Göteborg och njut av storstadslivet! Här finns det mesta, både för stor och liten. Ett besök på Liseberg är självskrivet, men väl i området kan ni även passa på att titta in i Universeums undervattensvärld. Och kanske mata en haj? Om man är ute efter lite "snällare" djur så styr man istället kosan mot Slottsskogens djurpark, som har allt från älgar till knubbsälar. Lilla Bommens gästhamn har 100 båtplatser.

DJUPVIK, GOTLAND
Liten fiskehamn på Gotlands sydvästra kust, här gäller det att ha lite tur då det bara finns fyra gästplatser. I närheten hittar du restauranger, pizzeria och försäljning av rökt fisk. Precis utanför hittar du lilla Karlsö som är ett naturreservat med guidning bland gutefår, blommor, fåglar, raukar och grottor.

HUSARÖ, STOCKHOLM
Husarö är en betagande idyll i yttre skärgården. Gammal bebyggelse samt ett Lotsmuseum med historisk utställning. I gästhamnen på Husarö finns båtplatser längs med en betongbrygga eller vid enstaka Y-bommar. I anslutning till land finns ett trädäck där du kan äta din egna middag.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HOS LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Foto: Getty Images

ARKÖSUND KAJEN, NORRKÖPING
Det fina läget och närheten till Norrköping gör Arkösund till en unik upplevelse. Här finns badklippor, sandstränder, camping, restauranger, hotell och levande musik. Ett stopp kan erbjuda både havsbad, kanotpaddling och friluftsteater. Redan i gästhamnens närområde kan du få en glimt av typiska skärgårdsfåglar.


ULVÖN HOTELLBRYGGAN, HÖGA KUSTEN
Ulvön, som av många kallas Bottenhavets pärla, är egentligen två öar med ett smalt mellanliggande sund. Norra Ulvön är bebodd året om och här ligger Ulvöhamn som en gång var Norrlands största fiskeläge. Från Lotsberget har man en fantastisk utsikt över fiskeläget med omgivningar.

BURGSVIK, GOTLAND
En fiske- och båthamn på Gotlands sydvästkust åtta mil söder om Visby. I närheten hittar du bangolf, bil- och cykeluthyrning. På lördagarna är det ofta marknad. Femhundrameter från hamnen hittar du en campingplats med pool, poolrestaurang och kvällsunderhållning. Är du sugen på golf finns det cirka sex kilometer bort.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HOS LÄNSFÖRSÄKRINGAR

På Utö finns något för alla. Foto: Getty Images

UTÖ GÄSTHAMN, STOCKHOLM
Rakt österut från Nynäshamn, på andra sidan Mysingen ligger Utö med öppna havet utanför. På Utö finns massor att se och göra. I hamnen finns cyklar och kajaker att hyra och fler restauranger. Vid Utös södra udde kan du njuta av sandstränder som tagna från Medelhavet och en fiskrestaurang placerad i ett gammalt båthus.

KIVIK, ÖSTERLEN
Rökeri och fiskaffär med Österlens största sortiment av färsk, rökt och inlagd fisk och skaldjur, självklart hittar ni också den klassiska Kiviks musteri här. Här finns också tennisbanor, camping och bad. Gör ni ett besök i mitten av juli får ni inte missa Kiviks marknad.

SKANÖR
Skanör är en populär sommarstad med genuin bebyggelse och kilometerlånga vita badstränder. Här hittar du en charmig hamn i Skanörs västra del mot Öresund. Här hittar du tre golfbanor på bekvämt avstånd, samt flera museer och möjlighet till fågelskådning.

MOLLÖSUND, ORUST
Mollösund är ett gammalt genuint fiskesamhälle beläget på sydvästspetsen av Orust. Den trevliga gästhamnen rymmer mer än hundra gästbåtar. Det finns flera affärer, bl a två tankstationer, matvaruaffär, fiskaffärer, restauranger och caféer. 15 kilometer norr om Mollösund hittar du även Stocken med campingplats med stuguthyrning och bangolf.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HOS LÄNSFÖRSÄKRINGAR