Båtklassiker: Coronet som håller stilen

Coronet är båtarnas motsvarighet till årgångsvin. Det danska varvets flytetyg har en sällsynt förmåga att åldras med värdighet.

Båtklassiker: Coronet som håller stilen
Väl avvägda proportioner är synonymt med god design. Coronet 26 uppfyller det kriteriet. Med råge. Samtliga bilder: Thomas G Hyrén

– Vid ett tillfälle lastade jag 700 kilo cement, säger Lennart Eriksson, ägare till Coronet 26 Familyn Aquafine. Under åren har han även transporterat oräkneliga kubikmeter lösvirke ut till lantstället på Rödlöga – och till och med ett färdigsnickrat utedass har fått resa på det generösa akterdäcket.

Sett till båtens kvaliteter som laståsna ligger det nära till hands att ställa sig frågan om hon är alla nutida så kallade skärgårdsjeepars moder. De egenskaper Targa, Minor och Nordstar lyfter fram har ju funnits här sedan modellen sjösattes 1975.

Enligt serienumret i Aquafines skrov är hon tillverkad premiäråret 1975. Fast i all övrig dokumentation anges båtens årsmodell som 1977. Det faktum att dynorna i kabinen är klädda i ett mörkblått tyg styrker, enligt Coronet Yacht Club, att hon är en 75:a. På de båtar som tillverkades 1976 fick dynornas klädsel en turkos kulör med kraftigare struktur. Att det tog två år att färdigställa båten har ingenting att göra med långsam härdning av plasten eller lång torktid för fernissan.

I väldigt många avseenden är 26 Family en uppskalad version av Coronet 24 Family.

Sett i backspegeln finns det en krass ekonomisk affärsuppgörelse, också bekräftad av Coronet-klubben, om att Botved Boats, för att förhala en oundviklig konkurs, "betalade" annars obetalda fakturor från Volvo Penta med nybyggda Coronet 26:or. Varvet levererade helt enkelt färdigbyggda, men obestyckade, båtar till Sverige. Volvo fick själva installera motorer så att de blev säljbara.

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

Så även om textilerna i inredningen säger ett årtal, 1975 eller 1976, så berättar en senare årsmodell om när båten motoriserades. Vanligtvis utrustades de med enkelmontage – diesel på 170 hästar eller bensin-V8 på 270 hästar – eller dubbla dieslar på 130 hästar. 

I väldigt många avseenden är 26 Family en uppskalad version av Coronet 24 Family, som tillverkades under första halvan av 1970-talet. Storasyster är en halv meter längre och ett par centimeter bredare. Sett till dispositionen i övrigt är de intill förväxling lika. Ovanför ytan vill säga. Under vattenlinjen är 26:ans botten konkav närmast aktern för att snabbare komma upp i planing, medan 24:an har en mer markerad V-botten och smala slag ända ut till aktern. Något som kräver mer motorstyrka. 

Ett syfte med omgörningen var ju att, i efterdyningarna av den globala oljekrisen 1973, minska bränsleförbrukningen utan att göra avkall på gångegenskaperna. 

Fri sikt genom takluckan.