Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp

I myllret av stora och små, snabba och långsamma, lyxiga och enkla båtar har vi valt ut redaktionens 20 favoriter bland de hundratals modeller Båtnytt testat under 2015 och 2016.

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Båtnytt tipsar om 20 bra köp bland de hundratals båtar de testat under 2015-2016. Foto: Båtnytt

När redaktionen samlas för att välja ut sina favoriter brukar vi vara rätt överens. Om en båt är bra eller dålig har sällan att göra med motorstyrka, toppfart eller något annat objektivt mätbart. Det vi tar med oss från hundratals testkörningar är istället de små detaljerna, som den fantastiska utsikten från hytten i Axopar 28 AC, eller den finurliga soffan i Bella 620 HT. Att åka båt ska vara en härlig upplevelse, och många smarta detaljer blir en helhet som skiljer ut favoriterna från de modeller som tyvärr aldrig gjorde något större avtryck i våra båthjärtan.

Den här listan är alltså högst subjektiv. Det är våra favoriter, men vi tror också att de har potential att bli dina.

En rolig iakttagelse är att den norske konstruktören Espen Thorup ritat hela fem båtar på listan. Att han figurerar här så många gånger beror delvis på att han är de kluriga detaljernas mästare (kolla bara inredningen i Flipper 600 DC), men också på att han har monopol på att rita båtar åt Flipper, Bella, Sting och Nordkapp. 

En annan spaning är att aluminiumbåtarna tar över mer och mer, år för år. Sju av tjugo båtar på listan är plåtbåtar och antalet lär växa.

Askeladden C65 Cruiser

Askeladden C65 Cruiser

Liten båt, stora sjöegenskaper

Askeladden nysatsar just nu, och receptet är goda sjöegenskaper (tack vare djup v-botten) samt många finesser. Förra sommarens redaktionsbåt C65 Cruiser är en liten daycruiser som går tryggt även i hög sjö utomskärs.

Ruffen är ljus och här ryms två vuxna och två små barn. En till sover på solsängen i aktern. Aktersoffan är vändbar ut mot sjön. Priset är kanske inte det lägsta, men så är båten också full­smetad med finesser som elektriskt ankarspel, spoltoalett och litet pentry.

 

 

 

Flipper 600 DC

Flipper 600 DC

Vardagsrum på sjön

En av 2016 års favoriter är utan tvekan Flippers minsta daycruiser. Aldrig förr har ett så litet skrov blivit så mycket båt! Konstruktören Espen Thorup har skapat en rymlig inredning späckad med bekväma sittplatser, på bekostnad av en minimal koj.

Men vad gör det? Flipper 600 DC åker du i över dagen, för att sola, bada eller bara ha det härligt på sjön. På sex meter är det här så nära du kommer ett vardagsrum på sjön.

 

 

Axopar 28 AC

Axopar 28 AC

Nyskapande hyttbåt

Å rets motorbåt 2014 förtjänar en plats på den här listan. Grymt skrov med lång vattenlinje och rak stäv ger mjuk gång i tuff skärgårdssjö. Genidragen hittar vi dock på insidan: hytten med plats för fem är trevlig, men att lyfta på aktersoffan och krypa ned i den ljusa akterkabinen är rena trolleritricket.

Hur får allt plats? Även om det första årets lockpriser stigit ger en 28 AC med prislapp på under en miljon kronor bra mycket mer hyttbåt än de flesta andra konkurrenter.

 

 

Bella 620 HT

Bella 620 HT

Tar hardtopen tillbaka

1970-talets mesta båttyp, och den familjevänligaste, är tillbaka. Bellas hardtopbåt har till skillnad från Fjordling och andra klassiker en öppningsbar ruta där du kan langa ned besättning och packning. Det blir alltså lättare att borda båten förifrån.

Till sjöss är hardtopen en mysig plats för barn att ta igen sig på, eller en perfekt plats för all lös packning. Om du är spekulant på en utflyktsbåt, ta en titt på denna.

 

 

Hanse 315

Hanse 315

Prisvärd familjeseglare

Tyska Hanse har ryckt upp sig de senaste åren och deras nya 31-fotare är vår favorit i klassen: Rymlig inombords och med vacker inredning där de ljusa färgerna känns betydligt modernare än nordiska, trätunga konkurrenter. Toaletten är stor för båttypen och har förstås dusch. I pentryt står även 190 cm långa personer raklånga.

Seglingsegen­skaperna är sköna. Hanse har verkligen skapat en båt att semestra länge i – samtidigt som priset är hyggligt. Grundpriset är drygt 700 000 kronor och en fullutrustad båt kostar drygt 800 000 spänn.